Minister van Gehandicaptenzaken: “Ik wil wel een functie met body”

Rick Brink (links) proost met minister Hugo de Jonge op zijn nieuwe functie.

Twaalf jaar geleden kwam tv-presentatrice Lucille Werner met haar Mis(s) Verkiezing, tien jaar geleden met de CAPawards en nu met de Minister van Gehandicaptenzaken. Een groot verbeterpunt ten opzichte van voorgaande keren is dat de huidige winnaar, Rick Brink, een jaarcontract krijgt bij omroeporganisatie KRO-NCRV. Hij is na zijn verkiezing uitgenodigd om maandelijks van gedachten te wisselen met Hugo de Jonge, de minister van VWS.

Er staat een lange rij voor het Kurhaus in Scheveningen. Van de 130 kandidaten die zich voor de verkiezing hebben aangemeld, zijn er nog zes over die vanavond, 17 juni, gaan strijden voor de job minister van Gehandicaptenzaken. In de hele omgeving is geen invalidenparkeerplek meer te vinden en ook binnen hebben rollers moeite om een plekje te vinden. Vier personen per tafeltje, is het idee van de organisatie. Het lijkt erop dat er geen rekening is gehouden met mensen die een eigen (lig)(rol)stoel meenemen. Dit laat maar weer eens zien dat een dergelijke minister – ofwel meer bewustwording – zelfs in deze tijd nog nodig is.

Al tijdens en na de liveshow klinkt er kritiek. “Als Hilversum écht iets wil betekenen voor betere beeldvorming van mensen met een beperking, laat ze dan ‘gewoon’ op tv komen, in de ‘gewone’ programma’s,” schrijft Marc de Hond bijvoorbeeld. Hoe denkt de minister van Gehandicaptenzaken Rick hier eigenlijk zelf over? We vragen het hem na zijn eerste werkweek. “Marc en ik zitten aardig op één lijn. Minister zijn is voor mij meer dan één avond op tv. Ik had een leuke baan als projectleider, deze heb ik opgezegd om een jaar lang vol voor deze functie te kunnen gaan. Het moet dan ook echt body hebben, inhoud. Ik wil niet alleen lintjes doorknippen en mensen feliciteren, ik wil belangrijke zaken goed voor het voetlicht brengen. Ik wil doelen stellen, rendement behalen en als boegbeeld fungeren. Aan het eind van dit jaar wil ik echt kunnen meten wat de meerwaarde van de minister is geweest. Daarbij hoort ook aanschuiven bij programma’s waarbij het niet per se om een handicap gaat.” Gelukkig weten de media je te vinden. Rick lacht. “Jazeker, echt hartstikke leuk. De dinsdag na de liveshow was het natuurlijk druk met interviews met het Jeugdjournaal, NPO, Radio 1, 2 en 5, en met het televisieprogramma M. Toen ik na mijn overwinning de bruine werktas van Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, overhandigd kreeg, waren er ook aardig wat fotografen. Maar niet zoveel als de vrijdag op het Binnenhof, vlak voor de ministerraad. Ik had gerekend op één cameraatje of zo, maar de pers, als NOS, SBS6, EenVandaag, AD, stond in een grote boog om me heen. Echt volle media-aandacht.”

Meer lezen?
Je kunt het augustusnummer (editie 4/2019) hier bestellen. Wie in de toekomst verzekerd wil zijn van automatische toezending van elke editie, kan natuurlijk beter een abonnement nemen. Je bent al abonnee vanaf € 19,99 per jaar.

Geef een reactie