Minister van Gehandicaptenzaken: ‘Ik eis 15 miljoen voor mensen met een beperking’

15 Miljoen euro voor inclusieve speeltuinen in elke gemeente, voor 1000 extra stageplekken en voor meer zichtbaarheid van mensen met een beperking bij de publieke omroep. Dat is de eis van Rick Brink, de allereerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland, in zijn ‘troonrede’ die hij zojuist, op de 2e dinsdag van september, heeft gehouden op zijn Facebookpagina.

Rick Brink: “Als minister van Gehandicaptenzaken is mijn thema voor het aankomende jaar: ‘Wij kunnen meer’. En wij moeten meer. Want wij zijn niet onze beperking, wij zijn ons talent! Met mijn eisen daag ik de ministers Slob, Ollongren en De Jonge uit om volgende week, bij de troonrede in de Ridderzaal, die bijna 2 miljoen mensen met een beperking in ons land tegemoet te komen.”

5 miljoen voor inclusieve speeltuinen
“Het veranderen van een mindset begint bij de jongste generatie. Een inclusieve start is de basis voor de rest van je leven, maar niet elk kind krijgt die kans. Helaas is maar 1 op de 100 reguliere basisscholen geschikt voor kinderen met een beperking. En in 1 op de 100 speeltuinen kunnen kinderen, met en zonder beperking, met elkaar spelen. Daarom eis ik dat de overheid 5 miljoen euro ter beschikking stelt, zodat elke gemeente in dit land een inclusieve speeltuin kan bouwen.”

5 miljoen voor 1000 extra stageplekken
“Het hebben van werk is voor mensen met een beperking cruciaal. Ik constateer dat er weinig toegankelijke stageplekken zijn. Op het hbo haakt daardoor zelfs meer dan de helft van de studenten met een beperking voortijdig af. Als samenleving verspillen wij talenten. Ik wil 5 miljoen van de overheid om 1000 extra stageplekken te creëren voor deze studenten.”

5 miljoen voor zichtbaarheid bij publieke omroep
“De programma’s van de publieke omroep moeten een afspiegeling zijn van onze samenleving. Maar die grote groep van 1,8 miljoen mensen met een beperking zijn niet te zien. Ik ga programmamakers helpen met het vinden van de juiste gasten. Ik wil deze gasten klaarstomen voor media-optredens en ze zo zichtbaar maken. Hiervoor heb ik 5 miljoen nodig, verspreid over twee jaar.

Minister van Gehandicaptenzaken
Op 17 juni is Rick Brink (33) door de kijkers verkozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken in het gelijknamige KRO-NCRV programma op NPO 1. Als minister-met-een-camera is hij boegbeeld en voorvechter voor 1,8 miljoen Nederlanders met een beperking.

De gehele troonrede is tevens te vinden op YouTube.

(Bron: KRO-NCRV)

  2 comments for “Minister van Gehandicaptenzaken: ‘Ik eis 15 miljoen voor mensen met een beperking’

 1. Hilgerson
  10 september 2019 at 19:32

  1000x eens . Ook mensen met een zware of lichte beperking ,wel of niet licht of zwaar verstandelijk beperkt, moeten beter en meer gecompenseerd worden, bijna alles hebben ze van de nog werkenden afgepakt ,ontslag d.s.w etc. en werkplaatsen, met de mededeling in t openbaar leven aan de bak te moeten, nu daar zitten de meesten niet op te wachten ,,daar deze kinderen hun eigen tempo hebben ,,ook zou er op veel plaatsen vrije huiskamers komen in normale straten waar deze kinderen elkaar , kunnen opzoeken onder begeleiding die daar 24/7 aanwezig is ,en er een goede kok is ,,omdat goed eten koken, voor vele die net aan. zelfstandig kunnen wonen ,,een hele opgave is , etc.: en dan eten op kosten van de staat, want deze kinderen hebben ze al ruim 100,euro jaren . elke maand geld afgetroggeld en gekord . terwijl ook zei hun huur gas en licht etc. kosten moete betalen, en er bijna geen geld voor eten overblijft ,,ja vrijwillig is er soms nog wel eens ergens na jaren ,,smekend op blote knieën een baantje ,,sommige werken gratis ,,anderen krijgen nog geen 2 euro per uur ,,dit is schandelijk..om van mensen met een beperking zo kortzichtig door de bocht te gaan, misbruik ten top ,,en als onbaatzuchtig persoon zo op deze groep neer te zien, ook toezicht en begeleiding aan huis is van 3x per week 2 uur naar een x per week een uurtje gedaald ,,te schandelijk voor worden ,,om zo met deze mensen om te gaan ,,ja Rick Brink zet m op ,,iemand moet en zal voor deze groep mensen opkomen en zorgen dat zei flink gecompenseerd worden ,,met terugwerkende kracht etc.,
  15 miljoen mag per jaar wel.
  50 miljoen worden.
  Het gaat hier over mensen.

 2. 11 september 2019 at 16:23

  Minister van Gehandicaptenzaken .
  Wat vraag ik ?
  -betaald krijgen voor de zorg die binnen mijn bedrijf wordt geleverd
  -terug draaien van onnodige keukentafelgesprekken als een zorgvrager zijn /haar situatie in beeld is en niet weer veranderd
  -dit geld ten goed laten komen aan zorg die nodig is
  -mensen geen indicaties geven van waaruit het niet betaald mag worden
  -mensen plaatsen in die zorginstellingen waar ze daadwerkelijk moeten worden opgenomen
  -belangenverstrengelingen die enorm zijn doorbreken
  -pgb houders hun eigen keuzes laten MAKEN

Geef een reactie