Minister van Gehandicaptenzaken: 'Ik eis 15 miljoen voor mensen met een beperking'

10 september 2019 - Redactie Support Magazine

15 Miljoen euro voor inclusieve speeltuinen in elke gemeente, voor 1000 extra stageplekken en voor meer zichtbaarheid van mensen met een beperking bij de publieke omroep. Dat is de eis van Rick Brink, de allereerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland, in zijn 'troonrede' die hij zojuist, op de 2e dinsdag van september, heeft gehouden op zijn Facebookpagina.

Rick Brink: "Als minister van Gehandicaptenzaken is mijn thema voor het aankomende jaar: 'Wij kunnen meer'. En wij moeten meer. Want wij zijn niet onze beperking, wij zijn ons talent! Met mijn eisen daag ik de ministers Slob, Ollongren en De Jonge uit om volgende week, bij de troonrede in de Ridderzaal, die bijna 2 miljoen mensen met een beperking in ons land tegemoet te komen."

5 miljoen voor inclusieve speeltuinen

"Het veranderen van een mindset begint bij de jongste generatie. Een inclusieve start is de basis voor de rest van je leven, maar niet elk kind krijgt die kans. Helaas is maar 1 op de 100 reguliere basisscholen geschikt voor kinderen met een beperking. En in 1 op de 100 speeltuinen kunnen kinderen, met en zonder beperking, met elkaar spelen. Daarom eis ik dat de overheid 5 miljoen euro ter beschikking stelt, zodat elke gemeente in dit land een inclusieve speeltuin kan bouwen."

5 miljoen voor 1000 extra stageplekken

"Het hebben van werk is voor mensen met een beperking cruciaal. Ik constateer dat er weinig toegankelijke stageplekken zijn. Op het hbo haakt daardoor zelfs meer dan de helft van de studenten met een beperking voortijdig af. Als samenleving verspillen wij talenten. Ik wil 5 miljoen van de overheid om 1000 extra stageplekken te creëren voor deze studenten."

5 miljoen voor zichtbaarheid bij publieke omroep

“De programma’s van de publieke omroep moeten een afspiegeling zijn van onze samenleving. Maar die grote groep van 1,8 miljoen mensen met een beperking zijn niet te zien. Ik ga programmamakers helpen met het vinden van de juiste gasten. Ik wil deze gasten klaarstomen voor media-optredens en ze zo zichtbaar maken. Hiervoor heb ik 5 miljoen nodig, verspreid over twee jaar.

Minister van Gehandicaptenzaken

Op 17 juni is Rick Brink (33) door de kijkers verkozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken in het gelijknamige KRO-NCRV programma op NPO 1. Als minister-met-een-camera is hij boegbeeld en voorvechter voor 1,8 miljoen Nederlanders met een beperking.

De gehele troonrede is tevens te vinden op YouTube.

(Bron: KRO-NCRV)

Altijd op de hoogte blijven?