Minister Ollongren wil lagere drempels in bouwregelgeving

Foto via Flickr/Fairfax County

Minister Ollongren (BZK) wil de bouwregelgeving zo aanpassen dat nieuwe woningen en publiek toegankelijke gebouwen beter toegankelijk worden voor mensen met een beperking. Zo wil de minister de eis dat bij nieuwbouwwoningen tenminste één toegang goed toegankelijk is voor mensen met een beperking (drempel met een maximale hoogte van 2 cm) uitbreiden naar alle toegangen. Voor balkons volgt eerst nog onderzoek naar de praktische uitvoerbaarheid van deze eis. Verder komen er voor nieuwe publiek toegankelijke gebouwen aanvullende eisen voor trappen.

Dat schrijft minister Ollongren vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Met de maatregel voert de minister het Actieplan toegankelijkheid voor de bouw verder uit. Het plan volgt uit het VN-verdrag Handicap dat in 2016 door Nederland is geratificeerd en de positie van mensen met een beperking moet verbeteren zodat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij. Eerder kondigde de minister al aan dat woningen met een zorgfunctie weer standaard een buitenruimte moeten hebben.

Kleine winkels en restaurants
Te hoge drempels komt als een van de belangrijkste knelpunten naar voren uit een onderzoek van RIGO dat in opdracht van de minister is uitgevoerd. Dit in nauwe samenwerking met partijen waaronder ook de mensen met een beperking zelf. Ook wordt de eis dat de drempel van de hoofdingang van nieuwe voor publiek toegankelijke gebouwen maximaal 2 centimeter hoog mag zijn, verbreed naar nieuw te realiseren kleinere gebouwen zoals winkels en restaurants.

Toegankelijke trappen
Voor alle nieuwe voor publiek toegankelijke gebouwen komt de minister met aanvullende eisen voor trappen. Onder andere door wisselende bouwstijlen is het verloop van de traptredes voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor alle andere mensen, steeds minder voorspelbaar. De minister werkt daarom aan voorschriften die zorgen voor goede markeringen en trapleuningen, en meer uniformiteit in het ontwerp van de trappen.

(Bron: Rijksoverheid)

  3 comments for “Minister Ollongren wil lagere drempels in bouwregelgeving

 1. Jaap van Velzen
  14 juni 2019 at 18:06

  De regels over lagere drempels in het Bouwbesluit – in nieuwbouw – bestaan al vele jaren. Net zoals de vereiste toegankelijkheid van balkons. Alleen worden ze niet gehandhaafd. Al decennia niet.
  Heel leuk dus, maar zonder handhaving gaat het echt nooit wat worden.

  • J REGTS
   27 juli 2019 at 14:50

   Bittere teleurstelling.
   Twee en een half jaar geleden voor mijn zoon als rolstoeler ingeschreven op nieuwbouwproject in Groningen (Loft compex van Kuub). Kreeg appartement toegewezen met toezegging dat aanpassingen wel goed kwamen, en het als een uitdaging typeerden. Vlak voor beoogde tekening van het koopcontract bleek plotseling een drempel van 12 cm naar het balkon op te doemen. Aannemer wil geen andere pui overwegen laat staan plaatsen.Ook wil de aannemer niet meewerken aan drempelhoogte van maximaal 2cm in de rest van het appartement. Laatste opmerking projectbegeleiding: “Take it or leaf it”. Droom valt in duigen.

 2. 15 juni 2019 at 13:09

  Ik lees niets over toegankelijkheid van toiletten in nieuwbouw van publiek toegankelijke gebouwen. Het is echt een gemiste kans dat in nieuwbouw van restaurants en andere openbare gebouwen, er niet standaard een rolstoel toegankelijk toilet verplicht wordt gesteld.

  Elly Waaijer Scouters

Geef een reactie