Minister De Jonge wil selectie pgb strenger maken

Hugo de Jonge. Foto via Rijksoverheid

Minister Hugo de Jonge (Zorg) wil veel strenger worden bij de selectie van mensen voor een persoonsgebonden budget waarmee ze zelf hun zorg kunnen regelen. Zo kan de invoering van een taaleis of rekentest helpen, aldus de bewindsman.

Dat zei De Jonge vanmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer, in reactie op een nieuwe, grote fraudezaak met pgb’s waarbij miljoenen aan zorggeld is opgestreken. “De fraude met persoonsgebonden budgetten is heel zorgelijk, dat vind ik al een tijd. Het pgb is namelijk voor heel veel mensen van levensbelang”, aldus De Jonge. “Dit is dé manier waarop zij hun zorg op maat kunnen organiseren. Door misbruik van dat prachtige stelsel, kan het draagvlak worden geschaad.”

Over enkele weken ligt er een fraudeaanpak, maar daar loopt de minister alvast op vooruit. “We moeten een persoonsgebonden budget beschikbaar blijven stellen aan mensen voor wie het echt bedoeld is, daar veel selectiever in zijn. Voor wie is het pgb een uitkomst en voor wie is het ongeschikt?”

Kleine werkgever
Nu zijn er volgens de bewindsman toch te veel mensen die gebruik maken van een pgb, maar onvoldoende in staat zijn om te managen wat daarbij komt kijken. “Je bent eigenlijk een kleine werkgever die zorgverleners aanstuurt en betaalt. Dat moet je maar kunnen bolwerken.”

De VVD presenteerde deze week een plan om een taaleis te stellen bij de aanvraag van een pgb. Dit idee is voor De Jonge niet nieuw, hij kwam daar in zijn tijd als wethouder in Rotterdam zelf al mee. Ook een rekentest behoort tot de opties.

“In het algemeen moet je aanzienlijk meer mogelijkheden creëren om ‘nee’ te zeggen tegen bepaalde mensen die een pgb willen. Iemand die de taal niet machtig is bijvoorbeeld, kan die dan wel dat ingewikkelde pgb-systeem beheren en zelf werkgever zijn? Op een goede manier de administratie doen als-ie niet kan rekenen? Lijkt mij ingewikkeld. Ik zou me dus zomaar kunnen voorstellen dat dat criteria zijn om op te toetsen.”

Topje van de ijsberg
Het Openbaar Ministerie noemde de fraude met pgb’s tegen RTL Nieuws gisteravond een groot maatschappelijk probleem en bevestigt dat de geconstateerde fraude maar het topje van de ijsberg is. Minister De Jonge: “Over de totale omvang van fraude weten we altijd alleen maar wat we hebben ontdekt. Daarom is het zo belangrijk dat alle partijen die signalen hebben – van gemeente en Sociale Verzekeringsbank – die signalen samenbrengen, zodat aanpak en vervolging door het OM goed kunnen worden georganiseerd. Je bent zo sterk als de zwakste schakel.”

Geen woord Nederlands
Per Saldo, de belangenorganisatie voor pgb-houders, begrijpt waar de minister heen wil. “Wij zien ook wel dat het echt fout gaat op de taal. Mensen hebben dan een keukentafelgesprek met de gemeente terwijl ze geen woord Nederlands spreken. Er zit dan iemand bij die zich een ‘neef’ noemt en om een pgb verzoekt.”

Terwijl de budgethouder de pineut is als het daarna fout gaat, waarschuwt Per Saldo. “Dan moet je zeggen: ‘Wij gaan u de juiste zorg geven, maar regelen als overheid de administratie.’ Wij willen dus zelf ook selectiever worden. Het systeem mag niet het afvalputje worden voor mensen die op wat voor manier ook proberen onder de reguliere zorg uit te komen.”

(Bron: AD.nl)

  1 comment for “Minister De Jonge wil selectie pgb strenger maken

 1. PJ de Wit
  7 april 2018 at 11:11

  Wat ontzettend jammer als het PGB zou verdwijnen!
  Maar…… bij belasting betalen wordt ook gefraudeerd en dat wordt ook niet afgeschaft ;-)
  Selectie mag strenger, maar de straf die daar op staat dan ook graag.
  Het moet toch mogelijk zijn om mensen die een PGB ontvangen te checken na verloop van tijd.
  Iemand die daarvoor wordt aangesteld verdient zichzelf snel terug.

Geef een reactie