Minister Bruins treedt af, De Jonge neemt coronadossier over

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport.
Foto: Ministerie van VWS/ Phil Nijhuis

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) heeft zijn ontslag ingediend bij de koning. Dat maakt de Rijksvoorlichtingsdienst donderdag bekend. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn) neemt de coronabestrijding permanent over.

Premier Mark Rutte liet op een persconferentie weten dat Bruins wegens oververmoeid terugtreedt. Bruins laat in een reactie op twitter weten dat hij fysiek niet meer in staat in om zijn werk goed te kunnen uitvoeren.

Coronacrisis
Hij was op het ministerie van Volksgezondheid verantwoordelijk voor de bestrijding van de coronacrisis. “Het bestrijden van de coronacrisis vergt topsport van het hoogste niveau”, aldus Bruins (56). De lange dagen en intense weken hebben bij de oud-minister hun tol geëist.

Minister De Jonge neemt het coronadossier volledig over. Er wordt een nieuwe minister gezocht die de vrijgevallen zorgdossiers van Bruins overneemt.

Onwel
Woensdagavond werd Bruins (56) onwel tijdens het debat over het coronavirus. Uiteindelijk kon hij op eigen kracht de vergaderzaal in de Tweede Kamer verlaten. Later liet Bruins via Twitter weten last te hebben van “een flauwte door oververmoeidheid en intensieve weken”.

Premier Rutte dankte zijn partijgenoot voor zijn inzet de afgelopen weken en heeft nog geprobeerd Bruins op andere gedachte te brengen. “Maar hij [Bruins red.] zegt dat de aard van de crisis vraagt om een bewindspersoon die er meteen weer vol voor wil gaan.”

Update vrijdag 20 maart: Martin van Rijn tijdelijk nieuwe minister voor Medische Zorg
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schrijft: “In deze tijden van crisis is snelle opvolging noodzakelijk, nu Bruno Bruins gisteren zijn aftreden bekend maakte. Gezien de omvang en duur van de bestrijding van de crisis en de impact op de volksgezondheid heeft het kabinet gezocht naar een ervaren bestuurder die zo snel mogelijk de portefeuille van Medische Zorg in kan vullen. Martin van Rijn zal voor de duur van de bestrijding van het coronavirus, voor de duur van 3 maanden, als tijdelijk minister voor Medische Zorg aantreden. Hij doet dit op verzoek van het kabinet en op persoonlijke titel.

Martin van Rijn heeft jarenlange (politiek-bestuurlijke) ervaring in de zorg en kent het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport goed. Van Rijn zal in de aanpak van het coronavirus nadrukkelijk samen met minister De Jonge optrekken die de coördinatie verzorgt. Hiermee wordt de continuïteit van de crisisaanpak gewaarborgd.”

(Bron: NU.nl)

Geef een reactie