Met een aangepaste auto rijden, hoe zit dat?

6 augustus 2019 - Redactie Support Magazine

Is autorijden vanwege een lichamelijke beperking lastig? Heb je bijvoorbeeld moeite met het sturen, de pedalen intrappen of het in- en uitstappen? Dan hoef je de vrijheid van autorijden nog niet op te geven. Ook als je nog geen rijbewijs hebt, is het mogelijk om rijles te nemen en examen te doen. Dit artikel vertelt je wanneer je in aanmerking komt voor een aangepaste auto, en welke aanpassingen er mogelijk zijn.

Ben je rijgeschikt?

Of je nou met een beperking bent geboren, of er één hebt opgelopen, autorijden is zeker niet altijd onmogelijk. Om de weg op te mogen, kijkt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) of en hoe je kunt autorijden. Het CBR kijkt hiervoor naar de specifieke omstandigheden van de bestuurder. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld al een rijbewijs en hebben later een beperking opgelopen, of hebben een progressieve aandoening. Andere mensen hebben bijvoorbeeld nog helemaal geen rijbewijs.

Als eerst zul je via het CBR een gezondheidsverklaring moeten invullen. Hiermee kijken zij of je geestelijk en lichamelijk gezond genoeg bent om auto te rijden. Als je bij de gezondheidsverklaring één of meerdere vragen met 'ja' hebt beantwoord, krijg je van het CBR een vragenlijst om mee te nemen naar een arts of specialist. Nadat deze is ingevuld, wordt er gekeken wat er nodig is voor je om te kunnen autorijden, zoals een rijtest. Na de uitkomst kijkt het CBR of je rijgeschikt bent.

Rijlessen nemen

Als je als rijgeschikt bent vastgesteld, krijg je een verklaring van geschiktheid via de post. Als je nog een rijbewijs nodig hebt, kun je daarmee rijlessen volgen. Nadat de gezondheidsverklaring is ingevuld, kan de examinator van je rijschool vooraf het rapport van de deskundige lezen. Zo is de examinator goed op de hoogte van je beperking of handicap. Er zijn ook rijscholen die gespecialiseerd zijn om rijlessen te geven met aangepaste auto’s.

Aanpassingen

Als alles geregeld is, blijft de vraag natuurlijk wat voor aanpassingen er allemaal beschikbaar zijn voor je auto. Bedrijven zoals Bever en Welzorg zijn gespecialiseerd in autoaanpassingen. Hier zijn wat van de mogelijke aanpassingen voor de auto. Kijk voor alle opties op de websites.

Besturen en bedienen van de auto:

  • Als je onvoldoende handfunctie hebt om de gashendel te gebruiken kan een gas/remschuif helpen. Hiermee kun je met minder kracht remmen en gas geven.
  • Met een smartsteer kun je zowel de auto als de ruitenwisser, verlichting, claxon en richtingaanwijzer met de hand besturen.
  • Als je beperkte kracht in je onderbenen hebt, kun je met een knie/gasrem met je knie gasgeven en remmen.
  • Wanneer je geen of weinig beenfunctie hebt, kun je handbediening krijgen aan het stuur. Zo kun je met de hand gasgeven en remmen.
  • Als je niet in staat bent om de autoruiten te krabben in de winter, is een standkachel hier een goede oplossing voor.
  • Bij problemen met het draaien van het lichaam/de nek zijn er verschillende extra spiegels beschikbaar. Zo kun je nog steeds goed de weg in de gaten houden.

In- en uitstappen:

  • Als je armen en handen voldoende kracht en functie hebben, zijn er verschillende handgrepen die je kunnen helpen met instappen.
  • Een hoog-laag zit gebruikt een hefmechanisme om hoger en lager te bewegen, wat vooral bij het uitstappen helpt.
  • Als je een beperking hebt in de benen, of als je een kleine lichaamslengte hebt, kan een verlengde stoelslede helpen. Deze kan volledig naar voren en achter verplaatst worden.
  • Met een oprijrooster, oprijgoten en plateauliften kun je daarnaast een rolstoel makkelijk achterin de auto krijgen.

Er zijn dus meer dan genoeg opties om met een beperking of handicap te kunnen rijden. Daarnaast kun je mogelijk een vergoeding krijgen voor een aanpassing van je auto. Als er een aanpassing nodig is voor je werk of opleiding kun je een aanvraag doen bij UWV. Bij privégebuik kun je naar het Wmo-loket van je gemeente.

Houd er daarnaast rekening mee dat als je met de auto op reis gaat er verder dingen zijn die verplicht mee moeten. Zoals veiligheidshesjes en brandblussers. Vergeet ook de verbanddoos niet, die kan je kopen op BesteOnderdelen.nl. Kijk op de website van de ANWB wat je per land in je auto moet hebben.

Bronnen:

  • Regelhulp
  • CBR
  • UWV
  • Bever Autoaanpassingen
  • Welzorg Auto op Maat
  • ANWB
  • Support Magazine: Autorijden met een fysieke beperking

Altijd op de hoogte blijven?