Met de tram langs de Belgische kust

Foto: Eelke Kelderman

Op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen reist Eelke Kelderman met de Kusttram van Oostende naar De Panne. Drie overnachtingen in drie totaal verschillende hotels, reizen met de beroemde tram en ondertussen een aantal leuke bezienswaardigheden meepikken.

De rolstoeltoegankelijke Kusttram rijdt elke tien minuten over een afstand van zeventig kilometer tussen het noordelijke Knokke-Heist en het zuidelijke De Panne. In mijn hoofd maak ik een plaatje van een ouderwetse tram, zo eentje uit het Openluchtmuseum. Ik zie vrouwen met hoepeljurken en kanten parasols, kofferdragers en veel stoom voor me. Misschien komt het ook door de bestemming. Oostende, Stad aan Zee. Een badplaats die geschiedenis ademt. Flaneren over de kilometerslange boulevard en de Koninklijke Gaanderijen…

De gratis gids ‘De Vlaamse kust, toegankelijk voor iedereen’ is een handige hulp bij het uitstippelen van de reis, net zoals de app On Wheels. We boeken twee nachten in Oostende, een in Middelkerke en als laatste een nacht in De Panne. Mijn zus gaat gezellig mee op avontuur. Mijn treinreis wordt geboekt bij NS-International. In Nederland regel je in-en-uitstapassistentie minimaal een uur voor vertrek. België rekent voor buitenlandse reizen met overstap achtenveertig uur.

Oostende, hotel Bero
Eenmaal uit de internationale trein stap je zo de boulevard van Oostende op. De meeuwen verwelkomen je. Geen frituurluchten hier. Dat realiseren we ons wanneer we bij een kraampje een bakje gefrituurd visassortiment bestellen en het al voorgefrituurde bakje vis uit de vitrine in de magnetron verdwijnt… Huh, ja echt! De vismadam ruilt gelukkig zonder mokken ons bakje slappe hap om voor wat garnaaltjes met cocktailsaus. “Er mag niet gefrituurd worden op de boulevard dus moeten we het helaas zo doen, let op je bakje vis hoor, de meeuwen zijn brutaal,” vertelt zij ons. In tien minuutjes wandelen we naar hotel Bero. Kamer 204 blijkt heerlijk ruim en goed toegankelijk, precies zoals beschreven in de gids ‘Toegankelijke vakantieverblijven in Vlaanderen en Brussel’ (pagina 33). Het hotel heeft zeventig kamers en is standaard ingericht. Ontbijten met champagne en zalm is wel fijn luxe.

Je kunt in de nieuwe editie van Support Magazine het complete reisverslag van Eelke vinden. Vraag daarom een gratis proefnummer aan om het gehele artikel te lezen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

Foto: Eelke Kelderman

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *