Mensenrechtencollege toetst treinen zonder toilet

Foto via Flickr/Rob Dammers

Het College voor de Rechten van de Mens onderzoekt of vervoersbedrijven Arriva, Breng en Connexxion de mensenrechten schenden door treinen zonder toilet te laten rijden. De zaak is aangespannen door Anne van de Koppel uit Arnhem en Reni de Boer uit Utrecht. Ze worden gesteund door belangenvereniging ‘Treinen met toiletten’ en Patiëntenfederatie Nederland, een samenwerkingsverband van meer dan tweehonderd patiëntenorganisaties.

De toiletactivisten beroepen zich op het recht om niet gediscrimineerd te worden vanwege een stoma, handicap of chronische ziekte. Iedereen heeft recht op toegankelijk openbaar vervoer, zeggen ze, maar vanwege hun blaasproblemen worden ze ongelijk behandeld. “Iedereen moet in het hele land kunnen reizen.”

Wettelijke verplichting
Vandaag is er een zitting, waarvoor ook de provincie – die over regiovervoer gaat – is uitgenodigd. De kosten van het aanbrengen van de voorziening zijn hoog en er is geen wettelijke verplichting, erkennen de twee initiatiefnemers. Anne van de Koppel vertelt aan Omroep Gelderland dat ze zich ongelijk behandeld voelt (beluister het radiofragment onder het artikel). “Het klinkt een beetje heftig als je spreekt over discriminatie bij wel of niet een wc in een trein. Maar wij staan voor een grote groep chronisch zieken en gehandicapten.”

Eerste levensbehoefte
Zij kan niet reizen in een trein zonder toilet. “Terwijl ik wel afhankelijk ben van openbaar vervoer. Voor mensen zoals ik is een wc een eerste levensbehoefte.” Ze wordt gesteund door patiëntenorganisaties als Bekkenbodem4All en de Stomavereniging. Er zijn zo’n 2 miljoen mensen met prikkelbaar darmsyndroom; de helft hiervan heeft soms plotseling en snel – binnen 5 minuten – een wc nodig. Van de Koppel wijst erop dat ook zwangeren, zieken en jonge kinderen dringend behoefte kunnen hebben aan een toilet tijdens een treinreis.

Het College voor de rechten van de mens behandelt klachten over discriminatie en andere schendingen van mensenrechten. Het advies van het college is niet bindend. De NS heeft sinds augustus een aantal omgebouwde Sprinters voorzien van wc’s. De komende jaren worden nog zo’n 130 treinstellen aangepast.

Beluister hier het gesprek van Omroep Gelderland met Anne van de Koppel:

(Bron: NOS/Omroep Gelderland/de Gelderlander)

  1 comment for “Mensenrechtencollege toetst treinen zonder toilet

 1. R Scheepbouwer
  30 maart 2019 at 10:00

  Ik zelf ben ook beperkt en heb dit probleem ook.
  Maar ik ben toch niet met deze stelling eens.
  Niemand kan in die trein naar de wc.
  Dus je wordt niet achtergesteld. Het zou anders zijn als de wc in de trein niet toeganlelijk was voor mensen.met beperking.

  Immers in de tram en bus kan men ook niet naar de wc. Er zijn tram en bus ritten die ook lang duren. Zeker de bus ritten die verbindingen hebben tussen de grote steden.

  Als dit er door zou komen dan moet dit ook gelden voor bussen trams en de metro.

  Je kan immers de wereld niet totaal laten ombuigen voor iedereen. Er zijn genoeg andere opties om te reizen.

Geef een reactie