Mensenrechtencollege: ‘Geen extra kosten voor vervoeren van rolstoel bij pakketreis’

Foto via Flickr/Frans Berkelaar

TUI Nederland heeft ten onrechte extra kosten in rekening gebracht voor het vervoer van een rolstoel. Het College voor de Rechten van de Mens vindt dit discriminatie op grond van handicap of chronische ziekte.

Een vrouw, die vanwege een ziekte een vastframe rolstoel gebruikt, boekt een vliegreis naar Las Palmas, inclusief hotel en transfer tussen vliegveld en hotel. Voor het vervoer van de rolstoel rekent de reisorganisatie 150 euro. Bij het boeken had de vrouw verteld dat de rolstoel niet inklapbaar was, maar dat hij wel makkelijk uit elkaar te halen is. De wielen en de leuning kunnen worden losgemaakt en dan is de rolstoel even groot als een flinke koffer. Zij vindt het daarom onjuist dat zij voor het vervoer van de rolstoel moet betalen.

Onderzoeksplicht
Tijdens de zitting bij het college voor de Rechten van de Mens verklaarde TUI dat alleen inklapbare rolstoelen op de reguliere transfer van de luchthaven naar de accommodatie mee kunnen. Maar, de reisorganisatie verklaarde ook dat het mogelijk moet zijn om een gedemonteerde rolstoel mee te nemen als deze voldoet aan de normale afmetingen van bagagestukken. Aangezien in Las Palmas niet is gekeken of de gedemonteerde rolstoel ‘normale afmetingen’ had, vindt het College dat TUI tekort is geschoten in zijn onderzoeksplicht. Daarom is er verboden onderscheid gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte.

(Bron: PlusOnline)

  5 comments for “Mensenrechtencollege: ‘Geen extra kosten voor vervoeren van rolstoel bij pakketreis’

Geef een reactie