Meer klachten toegankelijkheid stemlokaal

Foto via Flickr/DennisM2

De stroom klachten van mensen met een beperking die problemen hebben gehad met stemmen op woensdag houdt aan. “We zijn inmiddels de honderd gepasseerd”, zegt een woordvoerster van het College voor de Rechten van de Mens.

Het college heeft deze maand een meldpunt geopend voor mensen met een lichamelijke, visuele, verstandelijke of psychische beperking die in de stembureaus problemen hebben ervaren bij het uitbrengen van hun stem.

Onleesbaar en geen hulp
Er kwamen vanaf woensdag meldingen binnen van bijvoorbeeld mensen met een visuele beperking die de kleine lettertjes op het stembiljet niet konden lezen en van een kiesgerechtigde met een verstandelijke beperking die geen hulp kon krijgen bij het stemmen. Rond de parlementsverkiezingen van vorig jaar maart was het meldpunt ook geopend. Toen kwamen in totaal 118 klachten binnen.

Wetswijziging
Wel is deze week bekendgemaakt dat er vanaf 2019 een wetswijziging in werking treedt waarbij 100 procent van de stemlokalen toegankelijk moet worden voor mensen met een lichamelijke beperking. Voor de verkiezingen van afgelopen woensdag komt dat helaas te laat.

(Bron: Telegraaf)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *