Massale rouw om Bibian Mentel

Bibian Mentel. Foto via RTL.

Van premier Mark Rutte tot Claudia de Breij, van Thijsje Oenema tot Ireen Wüst: massaal is er gereageerd op het overlijden van paralympisch snowboardkampioene Bibian Mentel. Zij overleed maandag op 48-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker. Een bloemlezing van de reacties.

“Veel te snel, veel te vroeg, wat een vrouw!”, reageerde Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. “We gaan Bibian Mentel in de hele sport erg missen en zullen nog lang aan haar terugdenken. Aan de inspiratie en positieve energie die zij ons allemaal heeft gegeven om er elke dag het beste van te maken en aan haar grote betekenis voor sporters met een beperking.”

“Ondanks dat we wisten dat haar afscheid eraan kwam, is de pijn niet minder”, zei technisch directeur Maurits Hendriks. “Het voelt als een direct gemis. Als je in de aanwezigheid was van Bibian, was ze altijd vrolijk en stralend. Het ging altijd over de kansen die er zijn en de dingen die je nog kan bereiken. Zo keek zij naar het leven. Ze heeft Paralympic TeamNL mede op de kaart gezet. Het is een groot verlies voor de Nederlandse sport en niet alleen de topsport.”

Paralympisch Comité
Voorzitter Andrew Parsons van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) spreekt van een trieste dag voor de paralympische beweging. “Wat Bibian Mentel deed voor de parasport in het algemeen en het parasnowboarden in het bijzonder, is onmetelijk en woorden kunnen eenvoudigweg geen recht doen aan haar of haar prestaties”, aldus Parsons. “Haar positieve houding om de meest uitdagende omstandigheden tegemoet te treden, haar steun en aanmoediging aan jongeren met een handicap om sport te omarmen zijn gewoonweg ontzagwekkend”, roemde hij Mentel, die in 2015 de Courage Award ontving van de IPC. “Bibian was een van de meest vastberaden mensen die ik heb ontmoet. Ze zag de potentie van het parasnowboarden en was vastbesloten om het naar een hoger niveau te tillen. Ze voerde jarenlang campagne om de sport op het paralympische programma te krijgen en domineerde vervolgens elk medaille-evenement waaraan ze deelnam.”

Bij de eerste editie in 2014 in het Russische Sotsji veroverde Mentel meteen goud op de snowboardcross. Vier jaar later in Pyeongchang pakte ze zelfs twee gouden medailles. Oud-chef de mission van de Paralympische Spelen in 2014, André Cats: “Bij mij overheersen de mooie herinneringen. Zij is een van die kleurrijke personen die je hebt in de samenleving, altijd energiek en die altijd positief naar het leven kijken, wat ze schijnbaar moeiteloos deed, ook al had ze ook haar zware momenten.” Volgens Cats is de invloed van Mentel heel groot. “Ik ken tientallen gehandicapte kinderen die dankzij Bibian zijn gaan sporten.”

Esther Vergeer
Esther Vergeer was chef de mission tijdens de Paralympische Winterspelen van 2018. Ze zal Mentel herinneren als een sterke, positieve en krachtige vrouw. “In alles wat ze deed, of het nou haar gezin was, de sport of goed doen voor anderen, altijd was ze supersterk”, zegt de voormalig rolstoeltennisster, die in 2018 getuige was van de kracht van Mentel tijdens de Paralympics in Pyeongchang. “Er was toen heel veel onzekerheid over hoe het met haar zou gaan en ze overtrof alle verwachtingen met twee keer goud.”

Zowel Vergeer als Mentel zetten een stichting op. “We hebben veel raakvlakken. Onze stichtingen willen gehandicapte kinderen aan het sporten krijgen. Zij richtte zich op de sneeuwsporten, ik meer op de zomersporten. Ik hield niet dagelijks bij hoe het met haar ging, maar toen ik hoorde dat ze was uitbehandeld, wist ik dat het wachten was op de dag dat het over zou zijn. En ondanks dat je dat weet, ben ik toch aangeslagen. Bedroefd omdat het zo definitief is”, aldus Vergeer. Ze kent het gezin van Mentel ook vrij goed. “Ik weet zeker dat ze er met haar man en kinderen heel goed over heeft kunnen praten. Ik keek onlangs nog naar dat filmpje op de NOS waarin ze zei dat het goed was. Ze heeft het maximale eruit gehaald en alles gedaan wat in haar macht lag. Ik heb er alleen maar heel veel bewondering voor.”

Nederlandse Skivereniging
De Nederlandse Skivereniging zegt met grote verslagenheid kennis te hebben genomen van het overlijden van haar erelid Bibian Mentel. “De Nederlandse wintersportfamilie verliest een van haar grootste inspiratoren en een stralend voorbeeld van doorzettingsvermogen en veerkracht”, laat de Nederlandse skibond weten. “In aanloop naar de Olympische Spelen van Salt Lake City in 2002 werd bij Bibian botkanker geconstateerd. Uiteindelijk volgde een amputatie van haar rechterbeen, maar getekend door haar doorzettingsvermogen stond ze amper vier maanden later met een prothese alweer op een snowboard. Het was Bibians droom om gelijke kansen voor mensen met een lichamelijke uitdaging te bewerkstelligen. Namens alle collega’s wensen wij familie, vrienden en naasten veel sterkte bij het verwerken van dit enorme verlies.”

Lees meer reacties en steunbetuigingen op de website van Trouw.

(Bron: Trouw)

Geef een reactie