Lucille Werner presenteert zoektocht naar eerste Minister van Gehandicaptenzaken

Vacaturevideo voor Minister van Gehandicaptenzaken. Foto via KRO-NCRV.

Omroep KRO-NCRV en gaat zich sterk maken voor de komst van een minister van Gehandicaptenzaken. Op 24 mei kiest Nederland de minister tijdens een show gepresenteerd door Lucille Werner.

Deze bewindspersoon komt, als het aan de omroep ligt, aan het hoofd te staan van een nieuw op te richten ministerie dat de belangen behartigt van bijna 2 miljoen Nederlanders met een beperking. Mensen die minder kans hebben op een baan, minder goed onderwijs kunnen genieten en minder sociale contacten hebben. “Het is tijd om dat te veranderen”, kondigt KRO-NCRV aan.

Portefeuille
Na verkozen te worden staat de minister een jaar lang aan het hoofd van het ministerie: een online platform waar de activiteiten van de minister gevolgd worden. In een beschrijving van het programma moet de nieuwe ‘minister’ “lobbyen, wetgeving ter discussie stellen, nieuwe ideeën lanceren en goede plannen in de praktijk brengen”.

Iedereen kan solliciteren op de functie van minister. Na de lancering van de vacature volgt een auditiedag. Na afloop van deze dag blijven er uiteindelijk vijf kandidaat-ministers over die het tegen elkaar gaan opnemen tijdens de liveshow op 24 mei op NPO 1.

Aanspreekpunt
Volgens Lucille Werner is er voor mensen met een handicap niet een centraal aanspreekpunt, waardoor mensen met een beperking vaak niet weten bij wie ze moeten zijn. Aan de andere kant is er bij mensen zonder handicap vaak weinig kennis over de vele verschillende soorten beperkingen, waardoor er weinig begrip is. Nederland ligt op dit vlak ook achter met het buitenland, benadrukt Werner. Landen als bijvoorbeeld India en Honduras hebben wel aparte ministeries voor Gehandicaptenzorg. “Er is gewoon maatwerk nodig”, zegt de 51-jarige presentatrice.

Formeel heeft minister Hugo de Jonge als Volksgezondheid, Welzijn en Sport de gehandicaptenzorg onder zijn hoede. Hij liet in Jinek weten “een kop koffie” met Werner te willen drinken.

Bekijk de uitzending van Jinek terug waarin Lucille Werner het plan introduceert:

De vacaturevideo voor Minister van Gehandicaptenzaken:

(Bron: NOS/Telegraaf)

Geef een reactie