De toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de Nederlandse samenleving moet beter. De gebouwen zijn moeilijk bereikbaar, websites zijn er niet op ingesteld en ook de overheid laat veel taken liggen om voor verbetering te zorgen. "We hebben ongeveer honderdduizend openbare ruimtes in ons land en slechts 20 procent is echt toegankelijk voor iedereen", laat CDA-Kamerlid Lucille Werner weten bij Goedemorgen Nederland van omroep WNL.

Zelfs op het gebied van digitalisatie is het niet allemaal goed geregeld, zegt Werner. "Het is schrikbarend slecht gesteld in ons land, zeker de overheidssites." Dan gaat het al om iets eenvoudigs als het aangaan van een koopovereenkomst online. Vaak ontbreekt ondertiteling bij filmpjes, hebben veel websites geen 'lees voor'-knop of is het voor mensen moeilijk om alles goed te kunnen vinden. "Daardoor lopen bedrijven ook ontzettend veel geld mis. Op jaarbasis bijna 3,5 miljard aan e-commerce. Er zit zoveel potentieel bij mensen met een handicap die ook gewoon willen kopen."

Regeringscommissaris

Het CDA pleit ervoor om de problemen op te lossen middels een regeringscommissaris. De vraag rijst of dit wel helpt, aangezien veel ministers en staatssecretarissen veel van dit soort nodige taken al in hun portefeuille hebben. "Toegankelijkheid draait niet alleen om de overheid", zegt Werner. "Het draait ook om het bedrijfsleven, om MKB, om ons allemaal. We moeten die inclusiviteit en toegankelijkheid tussen de oren krijgen. Dan werkt een boegbeeld die hier voor staat zeker."

"Het is schrijnend om te zeggen, maar in vrijwel alle sectoren lopen mensen met een handicap achter", gaat het Kamerlid verder. "Wij denken er niet meteen aan, omdat het zo gecompliceerd is. Daarom is zo’n regeringscommissaris zo ongelooflijk belangrijk. Wij mogen de 2,3 miljoen mensen met een handicap in ons land mogen nooit vergeten. Het is een tekortkoming van de samenleving op het moment dat wij hen uitsluiten."

- Artikel gaat verder onder de video -

Emancipatiebeleid

Nederland heeft een emancipatiebeleid "als het gaat om vrouwen en LHBTI". Daar vallen mensen met een beperking dus niet onder. Tot verbazing van Werner. "Mensen met een handicap lopen achter, hoe kan het dan zo zijn dat zij niet voorkomen in het emancipatiebeleid." Volgens Werner valt het wel degelijk onder emancipatie. "Het heeft met eigen regie te maken. Op het moment dat het de boel niet toegankelijk is, hoe kun je dan je eigen regie voeren."

Werken

Dan is er ook nog het punt arbeid. Vaak komen mensen met een handicap namelijk moeilijk aan een baan. Dat heeft twee kanten volgens Werner. Enerzijds is dat de emancipatiekant en "25 procent van de werkgevers ziet mensen met een handicap niet zitten als werknemer".

Er wordt "te veel gedacht in termen van zorg" en niet gekeken "naar het potentieel" dat zij in zich hebben. Het is ook "absoluut niet" zo dat een werkgever een risico neemt door iemand met een beperking aan te nemen volgens Werner. "Het is fantastisch om met mensen met een handicap samen te werken. Het zijn ontzettende trouwe werknemers en het is goed voor je bedrijf om die diversiteit te hebben. En om te bezien vanuit de optiek van iemand met een handicap is van waarde voor ieder bedrijf."

(Bron: WNL)

Altijd op de hoogte blijven?