Liliane Fonds geeft lessen over relaties en liefde met My Body Is Mine

12 maart 2021 - Redactie Support Magazine

Van 15 tot en met 19 maart is het de Week van de Lentekriebels: de jaarlijkse projectweek voor het basisonderwijs over relaties en seksualiteit. Alle scholen in Nederland zijn verplicht om aandacht te besteden aan seksualiteit en steeds meer scholen doen mee met de Week van de Lentekriebels. Er wordt aandacht besteed aan thema's als 'weerbaarheid', 'lichaam en zelfbeeld' en ‘seks in de media’. Kinderen leren meer over relaties en seksualiteit en ze leren hun grenzen aan te geven. Een universele levensles, weet het Liliane Fonds.

Kinderen en jongeren met een beperking in ontwikkelingslanden zijn als alle andere jongeren: ze dromen over de toekomst, denken na over een opleiding en hebben ambities voor het vinden van werk.

En net als alle jongeren dromen ze over relaties, en misschien zelfs over een eigen gezin. Dromen die zelden of nooit uitkomen. Want seksualiteit, met alle bijbehorende aspecten, wordt helaas vaak niet gezien als belangrijk onderdeel van het leven van jongeren met een beperking. De mensen die het dichtst bij deze jongeren staan en hen begeleiden naar volwassenheid, willen of kunnen hier niet over praten.

Seksualiteit niet erkend

Thuis zijn seksualiteit en relaties onbespreekbaar. Op school is er nauwelijks aandacht voor en medewerkers uit de gezondheidszorg weten niet hoe zij jongeren met een beperking kunnen helpen. Seksualiteit als een natuurlijk onderdeel van het leven, of als uitdrukking van liefde, wordt niet erkend. Al helemaal niet bij gestigmatiseerde groepen. 'Jongeren met een beperking kunnen toch geen goede ouder of echtgenoot zijn', is vaak de gedachte.

- Tekst gaat verder na de video -

Taboes

Die opvattingen en taboes treffen een zeer grote groep mensen: wereldwijd heeft ongeveer één miljard mensen een beperking, dat is 15% van de wereldbevolking. 80% hiervan leeft in ontwikkelingslanden, en 20% is tussen de 10 en 25 jaar oud. Het gebrek aan begrip voor en kennis over jongeren met een beperking en hun relationele en seksuele behoeften leidt tot verschillende problemen. Zo zijn jongeren met een beperking een makkelijk doelwit van misbruik en (seksueel) geweld. Tussen de 40 en 68% van de meisjes met een beperking krijgt vóór haar achttiende te maken met seksueel geweld. Ook gedwongen sterilisaties en huwelijken komen vaak voor. Dit vanuit de gedachte dat mensen met een beperking niet in staat zijn zelf te beslissen over het krijgen van kinderen of als bescherming tegen ongewenste zwangerschappen. Door het gebrek aan passende seksuele en relationele vorming groeien jongeren met een beperking op met negatieve associaties bij hun seksualiteit, en worden zij geremd in hun lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Kortweg betekent dit dat mensen en instanties die het zelfbeschikkingsrecht van jongeren met een beperking zouden moeten waarborgen, hun bewust of onbewust een wezenlijk recht ontzeggen. Namelijk: het recht op seksuele en reproductieve gezondheid en relaties.

Aan de andere kant van de wereld

Het Liliane Fonds ziet deze problemen in de praktijk. Jongeren en partners van het Liliane Fonds signaleren een grote behoefte aan ondersteuning op het gebied van seksuele en relationele vorming voor kinderen en jongeren met een beperking. Lokale partnerorganisaties uit allerlei landen vertellen ons vreselijke, hartverscheurende verhalen over misbruik en onwetendheid, over het gebrek aan juiste informatie voor jongeren en voor ouders, verzorgers en hulpverleners.

My Body is Mine

Sinds 2015 zet het Liliane Fonds zich in om seksuele en relationele vorming onderdeel te laten zijn van de programma's voor jongeren met een beperking. Samen met lokale partnerorganisaties in onder andere Indonesië heeft het Liliane Fonds het programma My Body is Mine opgericht me als doel: seksuele voorlichting voor kinderen en jongeren met een handicap. Leerkrachten worden getraind in het geven van seksuele voorlichting aan hun leerlingen, maatschappelijk werkers begeleiden de kinderen bij hun ontwikkeling en ouders leren hoe ze bepaalde onderwerpen met hun kind kunnen bespreken. Door kennis op te doen, weten de kinderen nu hoe ze voor zichzelf moeten zorgen, hun lichaam kunnen beschermen en hun grenzen kunnen aangeven. Op deze manier helpt het Liliane Fonds kinderen met een handicap om sterker in hun schoenen te staan en voor zichzelf op te komen.

Zo leert My Body is Mine kinderen in Indonesië waardevolle lessen over relaties en seksualiteit. Precies zoals de Week van de Lentekriebels doet voor kinderen aan de andere kant van de wereld. En leert het dat gevoel universeel is, en niet afhangt of je in Nederland woont of in Indonesië, en of je nu een handicap hebt of niet.

Liliane-Fonds_My-Body-is-Mine_Indonesië_foto_LegHetVast-2 Foto door LegHetVast

(Bron: Liliane Fonds)

Altijd op de hoogte blijven?