Leiden ondertekent SamenSpeelbelofte voor inclusieve speeltuinen

Leiden heeft met diverse organisaties de SamenSpeelbelofte ondertekend. Dit is een initiatief van Jantje Beton, en heeft tot doel dat ieder kind zichzelf kan zijn en samen kan spelen. Jeugdwethouder Abdelhaq Jermoumi, diverse speeltuinverenigingen en maatschappelijke organisaties zoals Incluzio tekenden de overeenkomst die onder meer inhoudt dat elke speelplaats toegankelijk moet zijn voor ieder kind. Dat meldt Sleutelstad.

Foto door Simon via Pixabay

“Samenspelen is een belangrijk speerpunt”, zegt Jermoumi. “Ook voor kinderen met een beperking moeten we er zijn. We moeten het mogelijk maken dat iedereen kan samenspelen in de openbare ruimte of in speeltuinen. Het kan op veel plekken, maar nog niet overal. Als gemeente moeten we ervoor zorgen dat het overal in Leiden kan.”

Uitdaging
“Toegankelijkheid voor ieder kind is een uitdaging”, zegt Saskia van Hoore, beleidsadviseur Buiten Spelen bij de gemeente Leiden. Eerder dit jaar legde ze al uit wat buitenspelen voor iedereen inhoudt. “Er moeten brede paden zijn en tafels waar iemand met een rolstoel onder kan schuiven. Denk ook aan een groene omgeving waar kinderen met ADHD of autisme uit kunnen rusten. Het moet afgestemd zijn op de speelbehoefte van kinderen.”

Ruimte voor verbetering
Bij speeltuinvereniging Ons Eiland, waar de SamenSpeelbelofte werd ondertekend, is te zien dat er nog ruimte is voor verbetering qua toegankelijkheid. Binnen zit een meisje in een rolstoel te tekenen, onder begeleiding van studenten Sociaal Werk van mboRijnland, maar voor haar is gezellig buitenspelen ondanks haar handicap heel lastig. De glijbaan af, of lekker schommelen? Dat kan voor haar nog niet.

Om speeltuinen te testen wordt gebruikgemaakt van speeltuinbendes, clubjes kinderen die speeltuinen testen. Daarna geven ze hun mening over hoe de speeltuinen beter, veiliger en zo toegankelijk mogelijk kunnen worden gemaakt.

Meer lezen over inclusief spelen? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: Sleutelstad)

Geef een reactie