Landelijke Covid-strategie tegen uitsluiting van mensen met beperking

8 juni 2020 - Redactie Support Magazine

Het ministerie van VWS biedt een landelijke covid-19-strategie aan voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Deze strategie vormt een belangrijke leidraad voor hoe mensen met een beperking uit de crisis komen en wat voor hen nodig is bij de inrichting van de anderhalvemetersamenleving. De stem van mensen met een beperking of chronische ziekte mag vanaf nu niet meer ontbreken.

De strategie benoemt zeven ambities die extra belemmeringen, gezondheidsrisico's, oplopende achterstand en uitsluiting moeten voorkomen. Ieder(in), KansPlus, Per Saldo, LSR en LFB leverden een grote inbreng.

Achterstand en uitsluiting

Door de coronacrisis vielen vele vormen van (paramedische) zorg en ondersteuning weg en nam de druk op mantelzorgers enorm toe. Ook was sociaal contact tussen mensen met een beperking of chronische ziekte en hun naasten zeer beperkt of zelfs onmogelijk. Onbedoeld hebben de coronamaatregelen daarmee geleid tot grotere achterstand en uitsluiting van mensen met een beperking of chronische ziekte.

Hervatten zorg en ondersteuning

Concrete onderdelen van de strategie zijn daarom onder meer: hervatten van bezoek, dagbesteding, zorg en ondersteuning, het realiseren van voldoende beschikbaarheid van tests en (preventieve inzet van) bescherming, ruime ondersteuning van mantelzorgers en toegankelijke crisiscommunicatie en informatie voor iedereen met een beperking.

Maatregelen passend maken

De algemene maatregelen voor de versoepeling en het weer oppakken van het gewone leven, zijn voor veel mensen met een beperking of chronische ziekte niet passend of geschikt. Voor een belangrijk deel van hen is een samenleving met anderhalve meter afstand niet of onvoldoende toegankelijk. Zij kunnen daarin niet op gelijke voet meedoen als anderen of ze lopen ernstige gezondheids- of sociaal-emotionele risico's.

Het is van groot belang dat er nu snel uitvoering wordt gegeven aan de strategie, zodat mensen met een beperking of chronische ziekte en hun naasten daadwerkelijk verbetering gaan ervaren in hun dagelijks leven. Daarbij gaat het over belangrijke zaken als vervoer, onderwijs en werk.

Actieplannen met inbreng van ervaringsdeskundigen

In het verlengde van de Covid-19-strategie moeten praktische en goed uitvoerbare actieplannen worden uitgewerkt om de ambities waar te maken. Essentieel is dat bij alle protocollen en plannen ervaringsdeskundigen (en hun organisaties) tijdig en serieus worden betrokken, zoals dit ook voortvloeit uit het VN-Verdrag Handicap.

Monitoren

Onderdeel van de strategie is dat de situatie van mensen met een beperking of chronische ziekte wordt gemonitord en dat wordt nagegaan wat de effecten van de strategie en de actieplannen zijn. Uit de monitor moet blijken dat de achterstand van mensen met een beperking niet groter wordt en mensen weer daadwerkelijk passende zorg en ondersteuning krijgen en kunnen participeren in het dagelijkse leven.

De Covid-19-strategie voor mensen met een beperking of chronische ziekte: 'een veilige terugkeer naar het gewone leven' is hier te downloaden. Lees ook de brief van Ieder(in) aan de Tweede Kamer: Corona-strategie is een mooi startpunt.

(Bron: Iederin)

Altijd op de hoogte blijven?