Zelfscan voor toegankelijkheid van festivals en evenementen gelanceerd

5 maart 2024
Coalitie voor Inclusie

Binnen de festivalsector is steeds meer aandacht voor toegankelijkheid. Voor festivalorganisatoren is er nu een gratis zelfscan beschikbaar met veel praktische tips om het hen makkelijker te maken om de toegankelijkheid te verbeteren.

Met de zelfscan krijg je als organisator laagdrempelig inzicht in de toegankelijkheid van jouw festival of evenement en krijg je praktische tips hoe je de toegankelijkheid kunt verbeteren. Je kan ervoor kiezen om na de scan een rapportje met jouw antwoorden en de tips te ontvangen. De zelfscan is in 5 minuten in te vullen en is bruikbaar voor organisatoren van kleine, middelgrote en grote evenementen.

De scan is hier gratis in te vullen.

Initiatiefnemers

De zelfscan is ontwikkeld vanuit samenwerking tussen de Coalitie voor Inclusie, Ongehinderd, ESI, toegankelijkheidsexpert Marianne Dijkshoorn, ervaringsdeskundigen waaronder Annebelle de Groot, met feedback uit de festivalsector.

Routekaart Toegankelijke Festivals

De zelfscan is gebaseerd op de Routekaart voor Toegankelijke Festivals. Het is een kennisinstrument dat bedoeld is als leidraad om festivals en evenementen inclusief en toegankelijk te maken. Deze routekaart is hier gratis te gebruiken of te downloaden.  

De routekaart is ontwikkeld door de Coalitie voor Inclusie in brede samenwerking met ervaringsdeskundigen op het gebied van een beperking, toegankelijkheidsexpert Marianne Dijkshoorn, ESI, festivalorganisatoren (Mojo Concerts, Friendly Fire, Faul Productions, De Feestfabriek), VNG, gemeenten, Ieder(in), LKCA, Possibilize en brancheverenigingen VVEM en VNPF.

Toegankelijk voor iedereen

In Nederland hebben ongeveer 2 miljoen mensen een beperking of chronische ziekte. Dit betreft mensen met een fysieke, zintuiglijke (zien en horen), verstandelijke beperking en/of psychische kwetsbaarheid. Toegankelijkheid is voor veel mensen een voorwaarde om van een festival te kunnen genieten. De gratis zelfscan en routekaart zijn praktische hulpmiddelen om aan de toegankelijkheid van festivals of evenementen te werken.

Bron: Coalitie voor Inclusie

Altijd op de hoogte blijven?