Laatste wens van Marc de Hond komt uit: Eftelingsprookje met hoofdpersonen die handicap hebben

De cover van het prentenboek van het sprookje De redders van Ruigrijk. Foto via de Efteling.

Theatermaker en profsporter Marc de Hond heeft voordat hij in juni overleed een sprookje voor de Efteling geschreven dat in het voorjaar uitkomt. ‘De redders van Ruigrijk’, zoals het verhaal heet, vertelt over Rutger, een jongen in een rolstoel die de sterkste en stoerste ridder van het land wil worden. Hij besluit, als een draak de bewoners van Ruigrijk bedreigt, op pad te gaan met zijn buurmeisje Ella, dat niet kan zien, om iedereen te redden.

De Hond hielp de Efteling al een paar jaar als adviseur om het park toegankelijker voor iedereen te maken. Dit heeft bijvoorbeeld geleid tot de speeltuin Nest!, die nu in aanbouw is en deze zomer wordt geopend en de toegankelijkheid te danken heeft aan de adviezen van Marc.

‘Elkaar geïnspireerd’
Volgens de Efteling is er bij het ontwerpen en ontwikkelen van dit speelbos rekening gehouden met bezoekers met of zonder een zichtbare of niet-zichtbare beperking. “We hebben elkaar geïnspireerd en hierdoor kwam hij op het idee van een sprookje voor de Efteling”, stelt directeur Koen Sanders van de Efteling. “Het is geweldig dat we dit verhaal eindelijk met de buitenwereld delen.”

Bekroning op samenwerking
Remona de Hond-Fransen, de weduwe van Marc, noemt het uitbrengen van De Redders van Ruigrijk ‘de bekroning op de samenwerking met de Efteling’. “Vlak voor zijn overlijden heeft hij duidelijk laten weten dat dit een van zijn laatste wensen was. Ik ben erg trots en dankbaar dat de Efteling op deze manier zijn naam vereeuwigt.”

Voelbare illustraties
De Efteling realiseert de boeken in nauwe samenwerking met de Stichting PrentenboekenPlus en uitgeverij Unieboek Het Spectrum. De redders van Ruigrijk komt dit voorjaar in verschillende versies uit. Er verschijnt een prentenboek, een voorleesversie en een tactiel prentenboek, speciaal voor kinderen met een visuele, auditieve of communicatieve beperking. In deze versie zijn de illustraties voelbaar en wordt de tekst zowel in drukletters als in braille weergegeven.

Lees via de website van de Efteling meer over de samenwerking.

(Bron: Telegraaf)

Geef een reactie