‘Laat mensen met ziekte of handicap niet extra betalen voor medicijnen en hulpmiddelen’

Foto via Flickr/Erich Ferdinand

Laat mensen met een ziekte of beperking en ouderen niet extra betalen voor medicijnen en hulpmiddelen die zij nodig hebben. Dat is de strekking van een brief die Patiëntenfederatie Nederland, Ieder(in), KBO-PCOB, Per Saldo en LOC aan het kabinet hebben gestuurd. Dat praat nu over de miljoenennota voor 2019.

Het kabinet wil de btw op medicijnen en hulpmiddelen en op gezonde voedingsmiddelen met de helft verhogen en van zes naar negen procent brengen. Op een geschatte jaaromzet van geneesmiddelen en hulpmiddelen van tien miljard euro betekent dat een flinke btw-verhoging. Dat moet worden opgebracht door de gebruikers van de geneesmiddelen. En dat zijn zieken, ouderen en mensen met een beperking.

Gezonde voeding
Daarbij staat de btw-verhoging voor gezonde voeding op gespannen voet met het streven van dit kabinet om echt werk te maken van preventie in de zorg. Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van preventie. Wie gezond eten duurder maakt, drijft mensen in de richting van minder gezond eten. Met verminderde gezondheid en hogere zorgkosten tot gevolg bij mensen voor wie gezonde voeding te duur wordt.

In de brief (pdf download) doen de organisaties een klemmend beroep op het kabinet om alsnog af te zien van dit deel van de btw-verhoging.

(Bron: Iederin)

Facebook Twitter Email

  2 comments for “‘Laat mensen met ziekte of handicap niet extra betalen voor medicijnen en hulpmiddelen’

 1. Henk Wiesener
  31 augustus 2018 at 19:20

  Markwerking op de gezondheid zorg moet op de schop het werkt niet mee is een ordinaire bezuinig werden verzorgingshuizen getransformeerd naar verpleeghuizen. De eigen bijdragen gaat elk jaar om hoog de premies van de zorgverzekering worden elk jaar verhoogd de zorg word onbetaalbaar. Ik mee eens laat de mensen met ziekte of handicap niet extra betalen voor medicijnen en hulpmiddelen.

 2. D
  2 september 2018 at 23:19

  Helemaal mee eens Henk.

  Medicijnen worden voorgeschreven omdat je ze nodig hebt. Als je ze voor de lol zou hebben kocht je ze wel bij de kruidvat. Belachelijk dat dit uit het eigen risico moet. Daarbij zijn bepaalde medicijnen van een dusdanige negatieve invloed op je gezondheid dat je er blind van raakt of al je tanden uitvallen. Dus een bril of een kunstgebitje. Maar ja die moet je natuurlijk wél zelf betalen. Dan mensen met een beperking hebben vaak een wajong uitkering die al te weinig is om van te leven maar nét teverl om van dood te gaan…. Probeer dan het hoifd maar boven water te houden. Wat doet Den Haag? Die trekt die mensen nog verder het vel over de neus. Zorg duurder maken eigen bijdrages omhoog, subsidies en toeslagen omlaag, aftrekposten voor de belastingaangifte opheffen.

  Knappe oplossing van het probleem; mensen nog zieker en kwetsbaarder maken dan ze al zijn.

  Schaamteloos komen ze overal mee weg daar in Den Haag..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *