Laat jij je handicap achter op de steiger? Ervaar dit gevoel met Sailability

Foto via Sailability

Bij Sailability kan iedereen zeilen, op zestien locaties in Nederland. Hoe? Je zeilt in een een- of tweepersoonsboot die niet om kan slaan. Een vrijwilliger kan – wanneer je geen zeilervaring hebt, of als je dit fijn vindt – met je mee. Daarnaast ondersteunen vrijwilligers je vanaf de kant of bij het instappen. Joyce en Christel vertellen over hun ervaringen.

Lees het volledige artikel uit de nieuwe juni-editie van Support Magazine hieronder (klik op het vierkantje rechts onderin om te vergroten):

Bij Sailability kan iedereen zeilen, op zestien locaties in Nederland. Hoe? Je zeilt in een een- of tweepersoonsboot die niet om kan slaan. Een vrijwilliger kan – wanneer je geen zeilervaring hebt, of als je dit fijn vindt – met je mee. Daarnaast ondersteunen vrijwilligers je vanaf de kant of bij het instappen. Ook slechtziende zeilers kunnen bij Sailability terecht: vrijwilligers geven dan aanwijzingen. Je kan zelfs elektrisch zeilen: met één vinger ga jij in alle vrijheid het water op! Omdat de boten klein zijn, kan je zittend zowel de zeilen als het roer (stuur) bedienen. Joyce en Christel vertellen over hun ervaringen. Joyce overwon angsten, en gaat nu zelfs wedstrijden zeilen “Zo’n 3 jaar geleden zeilde ik voor het eerst met Sailability,” vertelt Joyce de Kleijn, die inmiddels zelfs wil deelnemen aan zeilwedstrijden. Door de gevolgen van jeugdreuma heeft Joyce vergroeiingen en verkorte ledematen. “Elektrisch zeilen is voor mij echt een uitkomst.
Ik kan, wanneer ik eenmaal via de tillift vanuit mijn rolstoel in de boot zit, zelfstandig het water op. Dan voel ik me echt vrij. Ik zeil zo’n acht keer per jaar in Giesbeek, en daarnaast ben ik komend zeilseizoen van plan om mee te doen aan zeilwedstrijden.” Joyce heeft ook angsten moeten overwinnen. “In het begin vond ik het eng als de boot schuin ging. De vrijwilligers hebben mij vertrouwen gegeven. Eerst gingen ze mee de boot in, en later gaven ze vanaf de kant aanwijzingen. Nu gaat het prima, ongeacht de weerssituatie!”

Christel besloot het gewoon te proberen, en zou nu liefst áltijd gaan “Mijn eerste zeilervaring was in 2018. Ik besloot het zeilen een kans te geven, toen ik hoorde over de mogelijkheden die Sailability biedt,” vertelt Christel Verbogt. “De eerste keer was het best spannend. Ondanks het prachtige weer stond er veel wind. Ik had niet verwacht zoveel vrijheid te ervaren. Ik word enthousiast als ik de gekleurde bootjes vol glimlachende gezichten zie.” Christel wordt vaak een ‘racemonster’ genoemd. Ook op het water heeft ze deze neiging. ‘Ik vind het gaaf om invloed van het weer te ervaren. Hoe zet ik mijn zeilen? Hoe ga ik zo hard mogelijk zónder dat er water in de boot komt? Toch vind ik het ook heerlijk om te dobberen op de plas, terwijl ik foto’s maak en een goed gesprek heb met de vrijwilliger. Ik ben van plan om binnenkort met mijn vriend of een vriendin te gaan zeilen.” Enthousiast geworden? Kijk op sailability.nl en meld je aan. Voor € 15 heb je 90 minuten zeilplezier. Volg ons ook op social media @SailabilityNL. Tot snel!

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *