Krachtpatser met één been bedwingt Ninja Warrior-hindernis

Michaelrobbert in actie. Foto via screenshot onderstaand filmpje.

In de nieuwe SBS6-hindernisspelshow Ninja Warrior dook donderdagavond een kandidaat op met één been: de 35-jarige Michaelrobbert Brans die in 6 jaar tijd drie keer kanker overwon. Zijn deelname aan het programma draait niet om winnen. “Ik wil laten zien dat een handicap geen beperking hoeft te zijn”, aldus de ijzersterke atleet die zich met enige aarzeling opgaf.

Brans, die in Ninja Warrior heftige obstakels bedwong die andere deelnemers meestal niet halen, was tot 1995 kerngezond. In dat jaar werd kanker bij hem geconstateerd: een ziekte die in 1998 en 2001 bij hem zou terugkeren. Het resultaat van zijn strijd tegen de ziekte was dat zijn rechterbeen, heup en een deel van zijn bekken geamputeerd moesten worden. Ondanks het gemis van één van zijn ledematen heeft Brans zich nooit laten kisten. Hij doet al jaren aan obstacle running (hindernisrennen) en crossfit: een combinatie van fitness-oefeningen en gewichtheffen.

Michaelrobbert – met wie het nu weer goed gaat – probeert voortdurend zijn fysieke grenzen te verleggen. Hoe hij dat doet toont hij op zijn eigen site en accounts op sociale media. Zo zette hij in 2016 het wereldrecord voor snelste man op één been op de vijf kilometer. Later dat jaar beklom hij in tien uur non-stop de hoogste berg van Groot-Brittannië, de Ben Nevis, om geld op te halen voor een goed doel. Levensgenieter Brans over zijn grensverleggende activiteiten: “Ik heb één been maar toch is mijn leven uniek en maak ik de meest spectaculaire dingen mee.”

Motto
Naast zijn gezin is sporten zijn grote hobby. En tussen alle bedrijven door houdt hij zijn levensmotto hoog: “If someone offers you an amazing opportunity and you’re not sure you can do it, say yes – then learn how to do it later”. (Als iemand je een fantastische mogelijkheid biedt en je weet niet zeker of je het kan, zeg dan ja en leer later hoe je het moet doen).

Ninja Warrior is al jaren een succes over de grens en nu voor het eerst in Nederland te zien. Deelnemers moeten als ware ‘ninja’s’ een ingewikkeld hindernisparcours afleggen. Internationaal zijn nog slechts tien deelnemers erin geslaagd de baan volledig af te maken. Het internationale succes van Ninja Warrior begon al in 1997 met het Japanse Sasuke. De VS volgden in 2009, daar is American Ninja Warrior sinds 2012 bij grote zender NBC te zien.

De Britten kunnen sinds 2015 voor de titel ‘ninja warrior’ strijden en Duitsland en Frankrijk sloten zich vorig jaar bij de internationale zoektocht aan. Andere Ninja Warrior-landen zijn onder meer China, Turkije, Denemarken, Zweden, Vietnam en Indonesië. Het totaal staat momenteel op 165 landen. Ninja Warrior Nederland was donderdagavond op televisie te zien, maar terug te kijken via de website van SBS6.

(Bron: AD)

Geef een reactie