Op donderdag 27 april viert de koning zijn verjaardag in Rotterdam. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van alle activiteiten en feesten, maakten gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals Koningsdag toegankelijk voor mensen met een beperking.

"We hebben bijvoorbeeld kijkplatformen voor rolstoelgebruikers op het Afrikaanderplein, de Blaak en Binnenrotte gezet. Zo hebben ze goed zicht als de koninklijke familie langskomt", vertelt Willem Philipsen van de gemeente. Hij is beleidsadviseur en zet zich onder andere in voor toegankelijkheid binnen de gemeente. Philipsen vervolgt: "Ook spreekt blindentolk Dave van der Wal live een audiodescriptie in voor mensen met een visuele beperking. Mensen die niet goed zien krijgen dan toch een beeld van wat er gebeurt bij het feest op de Binnenrotte of tijdens de route die de koning loopt. Hij zal precies zeggen wat de koning doet en hoe het publiek reageert."

Schrijftolken

Philipsen zegt ook dat er schrijftolken zijn op de Binnenrotte voor mensen met een auditieve beperking en daardoor slechthorend zijn. Door de schrijftolken krijgen mensen toch mee wat er gezegd en gezongen wordt. ‘En er is zelfs prikkelarme ruimte voor mensen die sneller last hebben van overprikkeling. Die kunnen zich terugtrekken in een speciaal ingerichte ruimte."

'Compliment waard'

Om Koningsdag zo toegankelijk mogelijk te maken, werkt de gemeente samen met Rotterdam Festivals en expert, adviseur en spreker Marianne Dijkshoorn. Zij houdt zich in haar werk ook veel bezig met toegankelijkheid. Dijkshoorn: "Dit wordt de eerste Koningsdag ooit waarbij gedacht is aan de toegankelijkheid voor alle mensen met een beperking. Niet eerder gebeurde dat in Nederland. Dat is een compliment waard voor de organisatie van Koningsdag."

'Wel eens vergeten'

Wat Philipsen zelf erg bijzonder vindt, is dat kinderen met een beperking ook een rol spelen op Koningsdag. "Negen kinderen overhandigen bloemen aan de koning op het podium. Vier van de negen kinderen hebben een lichamelijke beperking. Dat ook zij een bijdrage leveren is toch mooi! Zeker omdat we als gemeente graag inclusief willen zijn. Juist mensen met een beperking worden weleens vergeten. Daarom ben ik blij dat we met z’n allen Koningsdag zo toegankelijk mogelijk maken. En dat straks iedereen met alle activiteiten kan meedoen."

Wil je meer informatie over deze aanpassingen, of aanmelden om deze aanpassingen te gebruiken? Kijk dan op de website van Koningsdag Rotterdam.

Willem Philipsen ook in Support Magazine nr. 2

'Het is nooit te laat om te worden wat je had kunnen zijn'. Met die wijsheid van George Eliot opent gitarist Willem Philipsen zijn boek Met de stroom mee. Een boek dat gaat over zijn leven nadat hij op 23-jarige leeftijd een herseninfarct kreeg. En vooral over de zoektocht die hij aflegde naar zijn nieuwe bestaan. Hoort gitaarspelen daar nog bij?

Willems verhaal is te vinden in Support Magazine nr. 2 dat 12 mei verschijnt. Word je uiterlijk 24 april abonnee, dan begint je abonnement met dit nummer. Als welkomstcadeau krijg je de Vakantie-editie 2023 er gratis bij!

willemphilipsen Willem Philipsen. Foto: Eric Fecken.

(Bron: Gemeente Rotterdam)

Altijd op de hoogte blijven?