Kom in actie om de Wajong te verbeteren

Foto door StockSnap via Pixabay

De overheid steunt op allerlei manieren werkgevers, werknemers en ZZP’ers om ze door de coronacrisis te helpen. Maar ondertussen worden Wajongers vergeten. Want in de Eerste Kamer dreigt volgende week een wet aangenomen te worden die hun inkomenspositie verslechtert. Dat mogen we niet laten gebeuren. Doe daarom mee aan de Wajong-acties via social media.

De nieuwe wet, bedoeld om de Wajong te vereenvoudigen, heeft goede kanten. Het wordt beter als je wilt gaan studeren, omdat je uitkering dan niet meer verlaagd zal worden. En je kan terugvallen op je Wajong-uitkering tot aan je pensioen. Maar ronduit slecht aan het voorstel is de nieuwe formule om je inkomen – bestaande uit loon en uitkering – te berekenen. Die formule zorgt ervoor dat heel veel Wajongers nooit het minimumloon per maand zullen verdienen. Want dat kan voortaan alleen als je fulltime werkt.

Ieder(in), de Landelijke Cliëntenraad en de vakbonden CNV, VCP en FNV vinden dat zeer onrechtvaardig. Ze vinden dat iedereen met een beperking die naar vermogen werkt, minimaal het wettelijk minimumloon moet kunnen verdienen.

Hoe kan het beter?
De Landelijke Cliëntenraad heeft daarom een alternatieve rekenformule bedacht. Die houdt er rekening mee dat veel mensen met een beperking slechts parttime kunnen werken en zorgt ervoor dat ze minimaal het minimumloon ontvangen.

Deze aanpassing helpt de Wajong te vereenvoudigen – zoals regering en Kamer willen. En ze sluit, anders dan het voorstel van het kabinet, goed aan bij het VN-verdrag Handicap. Dus er zijn genoeg redenen voor de Eerste Kamer om deze aanpassing in het wetsvoorstel op te laten nemen. Maar daar is vermoedelijk wel enige druk voor nodig. En daar kan jij bij helpen!

Actie!
Op 19 mei debatteert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. Echt actievoeren op straat kan nu natuurlijk niet. Maar je kunt je stem wel laten horen via social media. Als veel mensen dat doen, dan kan de Eerste Kamer daar niet omheen.

Dus: heb je een Wajong-uitkering of ben je zeer begaan met Wajongers? Laat iedereen weten wat je van het wetsvoorstel denkt! Dat kan via Twitter onder de hashtag: #wajongerswordenvergeten

Vertel wat het voor jou betekent als het wetsvoorstel – zonder aanpassing – doorgaat. Of laat weten waarom de huidige Wajong voor jou belangrijk is.

Maak een filmpje
Je kunt natuurlijk ook een filmpje maken en dat bijvoorbeeld op Facebook zetten. Op Twitter kan je daarnaar dan verwijzen onder de genoemde hashtag #wajongerswordenvergeten

Dat filmpje kan je gewoon met je telefoon maken. Verder geldt:

  • Maak het filmpje niet langer dan 1 minuut
  • Houd de telefoon dwars en kijk in de camera
  • Vertel over jezelf, je ervaring met de Wajong en vraag om een fatsoenlijke nieuwe regeling

Ondersteun de actie
Als je niet de puf hebt om te twitteren of te filmen, dan helpt het ook als je de actie ondersteunt. Dat kan door verhalen van anderen te delen of te liken, bijvoorbeeld de twee verhalen die je op de pagina van Ieder(in) vindt. Ook Monique Wijnen, hoofdredacteur van Support Magazine, heeft een brief geschreven aan premier Mark Rutte en staatssecretaris Tamara van Ark. Dus doe gewoon wat je kunt. Samen maken we ons sterk voor een eerlijke Wajong!

(Bron: Iederin)

Geef een reactie