Knotsgekke ontknoping in Nederlandse snowboardfinale

Lisa Bunschoten verliest van Bibian Mentel in de finale. Foto: Mathilde Dusol.

Het was een finale waar wel duizend verhalen over te schrijven zijn. Bibian Mentel en Lisa Bunschoten stonden tegenover elkaar in de eindstrijd van de snowboardcross. Inzet: paralympisch goud.

Om zomaar een paar van die verhalen te noemen.. Mentel kreeg voor de negende keer kanker en staat toch weer op de Spelen. Ze werd recent geopereerd aan haar nek, een wervel werd vervangen door een roestvrijstalen kap en ze staat toch weer op de Spelen. Mentel leidde Bunschoten op als snowboardster, zou de leerling de lerares kunnen verslaan? Bunschoten was bij afwezigheid van Mentel een klasse apart in de wereldbekers, hoe zou dat nu zijn? Hoeveel respect hebben de ‘jonkies’ voor legende Mentel?

En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Helaas kreeg de finale niet het zinderende karakter zoals je dat graag ziet. Mentel nam een voorsprong, Bunschoten zette strijdlustig de achtervolging in, passeerde de titelverdedigster en was duidelijk sneller. Tot ze de controle verloor, onderuit ging en Mentel in haar val meenam. De 45-jarige lerares stond net iets sneller op, keek nog wel om hoe het met haar voormalige leerling was en vervolgde haar weg naar beneden.

Zwart randje
Resultaat: goud voor Mentel, een flinke snee in haar wang en zilver voor Bunschoten. Het werd daarom goud met een zwart randje. “Het is jammer dat we in dezelfde bocht allebei onderuit gingen. Op dat moment is het: wie staat er als eerste op? Gelukkig was ik dat en kon ik verder. Ik heb nog omgekeken of het goed ging met haar, maar ja, de wedstrijd gaat ook gewoon door. Ik had liever gehad dat we tot op de finish met elkaar hadden kunnen strijden en zo bepalen wie de sterkste is.”

De vraag ‘wat als?’ zal ongetwijfeld nog lang in het hoofd van Bunschoten rondzingen. De medailleceremonie werd uitgesteld, omdat ze met de wond in haar wang naar het ziekenhuis moest. Vanavond (Koreaanse tijd) is de wond gehecht.

Ongelofelijk
Ondanks de zorg voor haar tegenstandster glunderde Mentel na de finish. “Na alles wat ik heb meegemaakt, is dit ongelofelijk”, zei ze. “Wie had een paar weken terug kunnen denken dat ik hier zou staan? Al die meiden hebben gewoon doorgetraind, zijn fit en sterk. Behalve ik. Voor mij is dit de eerste wedstrijd van het seizoen. Ik moest het hier echt van mijn ervaring en techniek hebben. Dat heeft de doorslag gegeven.”

Goud, zilver, zilver
Op de dag dat Mentel voor de tweede keer paralympisch kampioen werd, won Bunschoten dus zilver. Datzelfde deed Chris Vos. “Ik wist dat ik het zou kunnen, maar had toch niet gedacht dat ik de finale zou halen“, zei de jonge snowboarder – ook oud-leerling van Mentel – aan de finish. Hij was door het dolle heen. “Om voor de finale al te weten dat je een medaille hebt, was heel emotioneel. Dat ik het uiteindelijk niet win, is jammer, maar met het zilver ben ik ook superblij.”

(Tekst: Robin Wubben/ParaWatcher)

Facebook Twitter Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *