Kloeke billen en stevige benen met elektrostimulatie

22 november 2018 - Redactie Support Magazine

Jon Bunnig traint zijn been- en bilspieren sinds een paar maanden met elektrostimulatie. Dokter Smit, van revalidatiecentrum Reade, boekte met elektrostimulatie grote successen bij de behandeling van doorzitwonden bij dwarslaesiepatiënten. Een gesprekje met Jon over zijn beweegredenen en ervaringen tot nu toe.

Hoe hoorde je over deze therapie?

"Ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe ideeën en zoek graag oplossingen uit het ‘gewone leven’ voor de beperkingen die ik heb. Door de spierziekte Ataxie van Friedreich zit ik nu bijna 25 jaar in een rolstoel en ik merkte dat mijn billen steeds dunner worden. Dat voelde ik vooral bij het zitten, ik zak onderuit en het doet pijn wanneer ik op een harde ondergrond zit. Ik had al eens zitten filosoferen over botox of siliconen implantaten. Mijn revalidatiearts vond het wel een grappig idee maar niet uitvoerbaar omdat er grote risico's bij komen kijken, zoals ontstekingen en afstotingsverschijnselen. Dat viel dus af. Toevallig las ik kort daarna over het promotieonderzoek van revalidatiearts Christof Smit. Hij boekte goede resultaten met elektrostimulatie bij mensen met een dwarslaesie, juist om de bilspieren te verstevigen en daarmee decubitus te voorkomen."

Wat is het idee?

"Toen ik de eerste keer bij dokter Smit in Amsterdam was vertelde hij vol passie over zijn promotie. Hij ziet in het revalidatiecentrum veel (jonge) mensen met een dwarslaesie die na de revalidatieperiode weer volop in het leven staan. Hij zag ze te vaak weer terug met moeilijk te genezen wondjes (decubitus) op hun billen. Behandeling van deze vervelende wonden neemt veel tijd in beslag en de patiënt wordt verplicht om dagen zo niet weken op bed door te brengen. Dokter Smit maakte er zijn 'levensdoel' van om hier wat op te verzinnen. Spieren die je nooit gebruikt verschrompelen, worden dunner en de doorbloeding neemt af. Ook de huid neem in conditie af en samen met de continue belasting/druk bij zitten is een wond snel aanwezig. Elektrostimulatie is een bestaande methode, vooral gebruikt bij pijnbestrijding. Dr. Smit zag nieuwe toepassingsmogelijkheden om de spieren die door de dwarslaesie niet meer aangestuurd worden en dus niet meer getraind met de elektroden van buitenaf te activeren. Hierdoor verbetert de kwaliteit of de 'gezondheid' van deze spier. Zowel de doorbloeding als het spiervolume neemt toe. En het blijkt te werken! Het bleek zelfs meer positieve effecten te hebben. Revalidanten voelden zich bijvoorbeeld ook fitter en aanwezige wonden heelden sneller!"

Je kunt in de nieuwe editie van Support Magazine alles lezen over elektrostimulatie en Jon's verhaal. Vraag daarom een gratis proefnummer aan om het gehele artikel te lezen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

Altijd op de hoogte blijven?