Kinderprogramma ‘Wat zou jij doen?’ bespreekt staren naar kinderen met handicap

Foto door Pierre Rezus

Kinderen lopen tegen allerlei rare, moeilijke, praktische of grappige en toch ook herkenbare dilemma’s aan. Hoe moeten ze die te lijf gaan? Een hulppanel van twaalf kinderen uit heel Nederland bekijkt in het tv-programma ‘Wat zou jij doen?’ de verhalen en denkt na over de vraag wat zij zelf zou doen in een vergelijkbare situatie.

In aflevering 6 gaat het over Julian en Constantijn. Ze groeien op met hun zus Laura, die een handicap heeft. De twee vrolijke broers zijn jonge mantelzorgers. Dit brengt hen soms in gênante situaties waarvan ze niet goed weten hoe ze ermee om moeten gaan.

Irritant staren
Wanneer Julian en Constantijn met Laura naar de stad gaan valt het hun op dat mensen soms naar haar staren. Dat vinden ze irritant. Hun dilemma is of ze op die mensen af moeten stappen of dat ze ze gewoon moeten negeren. Julian: “Hoe meer ze dat soort nare blikken geven hoe meer je het gevoel krijgt dat je haar niet goed beschermt. Ik doe wel echt mijn best om voor haar op te komen.”

In gesprek
Hoe denkt het hulppanel erover? Is het goed om de mensen aan te spreken op hun gedrag? Dan weet je wel waarom ze dat doen en wat ze denken. En misschien stoppen ze er dan mee. Maar de kans bestaat ook dat mensen boos worden.

‘Wat zou jij doen?’ is zondag 6 oktober 2019 te zien om 19.25-19.40 uur bij Zapp op NPO 3.

Geef een reactie