Kinderen met en zonder beperking spelen samen in OERRR Speelnatuur

Foto: OERRR/Rene Koster

Samen modderdammen maken, over bospaden sjezen, met boomstammen sjouwen en hutten bouwen. Het kan allemaal in de OERRR Speelnatuur. Oók als je in een rolstoel zit, of bijvoorbeeld niet kunt zien of horen. Samen kunnen spelen is belangrijk voor kinderen met een beperking en in de natuur spelen is ook nog eens hartstikke gezond. Daarom organiseert OERRR op zaterdag 26 september een speciale SamenSpeeldag in de Speelnatuur van Tiengemeten en Belevenisboerderij Schieveen.

Steeds meer gezinnen weten de natuur te vinden. Even lekker uitwaaien op de hei of het strand, op ontdekkingstocht in het bos of je samen met andere kinderen uitleven in speelnatuur. Kinderen zijn er dol op. En het is nog goed voor ze ook! Maar samen spelen en de natuur ontdekken is voor kinderen met een beperking niet zo vanzelfsprekend. Dat moet anders. OERRR vindt het belangrijk dat álle kinderen in Nederland onvergetelijke momenten beleven in de natuur. De afgelopen jaren zijn, dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij, al veel wandelroutes en speelnatuur toegankelijk gemaakt. Kinderen met een beperking kunnen hier samen met andere kinderen spelen: hutten bouwen, met water spelen en avonturen beleven. Om deze droom kracht bij te zetten, tekende OERRR het SamenSpeelAkkoord.

SamenSpeelSpel
Om samen spelen te stimuleren, ontwikkelden OERRR en de Speeltuinbende een speciaal SamenSpeelSpel. Kinderen met en zonder handicap spelen daarbij samen onder begeleiding van een boswachter. In verschillende opdrachten ervaren ze hoe het is om niet te kunnen zien of horen. Wat kun je met je andere zintuigen? En hoe kun je toch met water spelen, hutten bouwen en over bospaden sjezen als je in een rolstoel zit? De kinderen gaan met elkaar de uitdaging aan en worden zo echte samenspeelkampioenen. Ook ontdekken ze dat iedereen kan spelen in de natuur. Het spel wordt op 26 september gespeeld tijdens de SamenSpeeldag op de OERRR Belevenisboerderij Schieveen in de Zuidpolder en in de Speelnatuur van natuureiland Tiengemeten.

Onthulling moddertafel
In de grootste Speelnatuur op natuureiland Tiengemeten, waar echte waterratjes en modderfans hun hart kunnen ophalen, wordt de SamenSpeeldag extra feestelijk. De Speelnatuur krijgt daar namelijk een speciaal voor OERRR ontworpen moddertafel, gemaakt van een dikke eik uit de regio. Zo kunnen ook kinderen vanuit een rolstoel lekker met modder spelen. De rolstoeltoegankelijke moddertafel wordt zaterdag onthuld door wethouder Paul Boogaard van de gemeente Hoeksche Waard.

Positieve effecten van natuur
Het is voor elk kind belangrijk om samen te kunnen spelen. Maar volgens vele onderzoeken is het minstens zo belangrijk dat kinderen vaak buíten spelen, in de natuur. Lekker rommelen en vies worden tijdens het spelen heeft een functie. Als een kind meer tijd in de natuur doorbrengt, dan vergroot dat zijn of haar kansen op welzijn als kind en later als volwassene. Vrij kunnen spelen met veel natuurlijke uitdagingen is bewezen gezond. Natuur biedt kinderen niet alleen buitenlucht, maar helpt ze de verbinding met hun omgeving te maken, stimuleert hun creativiteit, kalmeert en geeft ze zelfvertrouwen. Kinderen die veel in de natuur spelen bewegen soepeler, ontwikkelen zich beter, slapen beter, houden hun concentratie langer vast en zijn minder vaak ziek. Lees er alles over in het OERRR whitepaper ‘Geef kinderen de natuur (terug)’.

Meer informatie en aanmelden kan via de website.

Geef een reactie