Kamer wil sneller oplossingen voor ontoegankelijkheid ov

De Tweede Kamer vindt dat het kabinet meer moet doen om het openbaar vervoer toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Op dit moment is het ov nog minder toegankelijk dan gewoonlijk door personeelstekorten, onder meer bij de NS. “Het is een bende bij de NS”, zei PvdA-Kamerlid De Hoop. Dat meldt NOS.

Foto via NS

“Dit is echt een verschil tussen meedoen en thuiszitten”, stelde Kamerlid Werner van het CDA. “Wat is nou het verhaal naar mensen met een beperking die met het openbaar vervoer naar hun werk willen, naar vrienden, theater, deelnemen aan de samenleving?”

‘Al sinds 2006 werk aan toegankelijkheid’
Voor de Tweede Kamer komt het akkoord met een perspectief tot 2040 niet snel genoeg. Kamerleden drongen in een debat met Heijnen aan op kortetermijnoplossingen. Agema van de PVV stelde dat er al sinds haar aantreden in 2006 wordt gewerkt aan de toegankelijkheid van het ov en dat het probleem alleen maar groter wordt. “Heeft de staatssecretaris wel nagedacht over de vergrijzingspiek en mensen die slechter ter been zullen worden?” Volgens Agema is volledige toegankelijkheid in 2040 “mosterd na de maaltijd”.

Creatieve oplossingen
D66-Kamerlid Van Ginneken drong aan op creatieve oplossingen voor de korte termijn. Heijnen zei hierover in gesprek te gaan met ov-bedrijven. Tegelijkertijd zei de staatssecretaris tot 2040 nodig te hebben om volledig toegankelijk te zijn. Ze gaf toe dat het lang duurt, maar wees op stappen die al worden gezet, zoals reisassistentie op ieder perron en een zelfstandig toilet in elke trein.

Update: Teken de petitie
Inmiddels is er een petitie aangemaakt door activiste Jacquie Davis (lid van GeenDorHout en Feminists Against Ableism) waarin geëist wordt dat het Nederlands openbaar vervoer eerder toegankelijk wordt, namelijk vóór het eind van 2030. Onderteken de petitie hier.

Meer lezen over (on)toegankelijk reizen? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: NOS)

  1 comment for “Kamer wil sneller oplossingen voor ontoegankelijkheid ov

Geef een reactie