‘Kabinet pakt werkende Wajongers laatste beetje hoop af’

Wajongers met minder loonwaarde die werken onder het minimumloon kunnen in de toekomst op geen enkele manier het wettelijk minimumloon (WML) gaan verdienen. Dat blijkt uit een beleidstoelichting die staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, waarin de plannen voor de Wajong worden verduidelijkt.

Voor Wajongers die nu werken onder het WML gloort op termijn het minimumloonniveau, omdat zij na 7 jaar werken onder de zogenaamde voortgezette regeling vallen. Deze regeling zorgt ervoor dat werkende Wajongers hun loon aangevuld krijgen tot WML-niveau. Uit de brief van de staatssecretaris blijkt nu dat zij de voortgezette regeling wil schrappen.

Geen oog voor mensen met arbeidsbeperking
Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: “Het afschaffen van de voortgezette regeling past bij de plannen van Van Ark om iedereen met een arbeidsbeperking straks met loondispensatie te laten werken. Daarbij komen alle administratieve lasten om tot een wettelijk minimum loon te komen voortaan bij de werknemer zelf te liggen. De staatssecretaris vindt het belangrijk om werkgevers te ontzorgen maar heeft geen oog voor de behoeftes van arbeidsbeperkten.”

Weerstand
Van Ark wil het werken met loondispensatie op termijn gaan invoeren voor iedereen die niet zelf het WML kan verdienen. Een plan dat op veel weerstand stuit bij oppositiepartijen, maar ook bij een deel van de werkgevers zelf. Jong: “Na de al doorgevoerde korting van 5% op de Wajonguitkering afgelopen jaar is dit een nieuwe aanval op de inkomsten van jongeren met een arbeidshandicap. Daarbij opgeteld dat de beloofde banen van de overheid opnieuw achterblijven, kan ik niet anders dan concluderen dat dit kabinet Wajongers keihard aanpakt. Wij blijven dan ook alles op alles zetten om ervoor te zorgen dat het plan van loondispensatie van tafel gaat.”

(Bron: FNV)

Facebook Twitter Email

  2 comments for “‘Kabinet pakt werkende Wajongers laatste beetje hoop af’

 1. W. Tik
  13 juli 2018 at 17:17

  Als ze zelf maar genoeg heeft.
  SCHANDALIG

 2. John
  13 juli 2018 at 17:34

  Is dit kabinet nu echt gestoord? Zelf vullen ze de zakken gaan maanden op reces en dan moeten de mensen met een beperking het maar zelf uitzoeken. Dit is discriminatie op het hoogste niveau. Tijd voor verandering in dit kabinet, dat allerlei domme beslissingen neemt als een kip zonder kop. Kijk ook naar eens naar “iedereen moet van het gas af” zonder reeel en betaalbaar alternatief. Weten die mensen wel waar ze het over hebben of denken zij dat wij zo dom zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *