Juiste aanpassingen van Welzorg Auto op Maat zorgen voor Kyano voor rust in bus

De Toyota Proace is volledig aangepast op Kyano’s speciale behoeften.

Tv-schermpjes, getinte ramen, speciale bekleding, een panoramisch dak. Welzorg Auto op Maat zorgde voor deze en andere aanpassingen in de Toyota ProAce voor de 12-jarige Kyano. En met resultaat. Kyano is niet meer onrustig en geniet inmiddels van elke autorit.

Kyano van Beurden werd in 2010 geboren met een vrij onbekende leverziekte, die te laat werd ontdekt in het ziekenhuis. Die te late ontdekking had rampzalige gevolgen, want ook de hersenen van Kyano kregen een klap, veel lichaamsfuncties vielen uit.

Moeder Mendy: “Kyano kan nu eigenlijk niks. Hij kan niet lopen, niet staan, heeft geen rompbalans, raakt mentaal snel overprikkeld en dat is allemaal terug te voeren tot die leverziekte. Als ze dat in het ziekenhuis eerder hadden ontdekt, zouden zijn hersenen buiten schot zijn gebleven en was er niets aan de hand geweest. Maar ja, dat is dus niet gebeurd.”

Heerlijk slim joch
Tot zover het slechte nieuws. Want verder is Kyano één brok Brabantse levenslust, zo blijkt. En razendslim bovendien. Mendy: “Qua intelligentie zit hij op het niveau van zijn 12-jarige leeftijdsgenootjes. Hij snapt alles, weet precies waar je het over hebt en kan goed meekomen op de speciale school waar hij op zit. Daarnaast is hij heel sociaal en heeft hij zo zijn eigen vriendenkring opgebouwd. Het is gewoon een heerlijk slim joch. Dat gevangen zit in zijn eigen lichaam. Dat wel.”

In de bus is Kyano helemaal op zijn gemak.

Die situatie vraagt om externe logistieke oplossingen, in de vorm van een aangepaste auto. “We hadden hiervoor ook een auto, maar die was tweedehands en eigenlijk niet specifiek aangepast op Kyano’s gevoeligheid voor prikkels van buitenaf. Tijdens een rit was het alleen maar huilen, krijsen en stampen. Dus moest er een andere auto komen die naast een rolstoelaanpassing ook de prikkels van buitenaf konden dempen.”

Uiteindelijk kwam Mendy uit bij Welzorg Auto op Maat. Ze maakte kennis met adviseur Roel, die de psychologie achter de aanpassingen voor Kyano begreep en direct voor hem aan de slag ging.

Op een schaal van 1 tot 10 vliegt Mendy’s waardering zowat dwars door het dak: van cijfer 10 richting score 11. En Kyano? Die geniet van iedere rit in ‘zijn’ Toyotabus.

Wereld van verschil
“Die samenwerking met Roel was geweldig,” aldus Mendy. “Hij heeft ons echt supergoed geholpen, niet in de laatste plaats omdat het hier om een zeldzame aandoening gaat die heel specifieke eisen aan de aanpassingen stelt.
Zo zijn in de hoofdsteunen tv-schermpjes gemonteerd, zodat Kyano met filmpjes wat afleiding heeft tijdens een autorit. Ook zijn de stoelen voorzien van speciale bekleding, die heel makkelijk schoon te maken is als hij moet spugen.
De zijruiten achterin zijn voorzien van getint glas tegen te veel zon en te veel prikkels van buitenaf. En verder is de bodemplaat verlaagd voor de rolstoel van Kyano. Tot slot is er zowel airco als verwarming achterin aangebracht en is de auto voorzien van een panoramisch dak.
Deze aanpassingen zijn echt een wereld van verschil met de vorige auto. Waar hij vroeger tijdens een rit soms uit z’n bol ging, zit hij in deze auto heel relaxt een filmpje te kijken en maakt het hem niet uit waar we heen gaan of hoelang de rit duurt. Door de afleiding vindt hij alles goed. En dat komt ook de verkeersveiligheid ten goede, omdat ik me nu helemaal op het rijden kan focussen. In de vorige auto moest ik mij ook intensief met Kyano bezighouden.”

Mendy is erg te spreken over Welzorg Auto op Maat. Op een schaal van 1 tot 10 vliegt haar waardering zowat dwars door het dak: van cijfer 10 richting score 11. En Kyano? Die geniet van iedere rit in ‘zijn’ Toyotabus.

Deze pagina’s worden aangeboden door Welzorg Auto op Maat.

Moeder Mendy kan relaxt de weg op.

Geef een reactie