Jetze Plat voor derde keer Paralympisch Sporter van het Jaar, Bibian Mentel krijgt postuum oeuvreprijs

Jetze Plat. Foto: Ronald van Dam Fotografie Deventer

Jetze Plat is verkozen tot Paralympisch sporter van het Jaar. Bij het NOS | NOC*NSF Sportgala kreeg de dertigjarige handbiker en para-triatleet voor de derde keer in zijn loopbaan de Jaap Eden-award uitgereikt. De Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ging postuum naar Bibian Mentel. Dat meldt NOS.

Plat kreeg van zijn collega-sporters en de vakjury meer stemmen dan rolstoeltennisster Diede de Groot en de rolstoelbasketbalsters. “Jullie verdienen deze allemaal”, zei Plat met de Jaap Eden-award in zijn handen tegen de andere genomineerden in zijn categorie. “Het kon alle kanten op. Ik vind het een hele eer dat ik ‘m mag hebben. Eigenlijk zouden we deze trofee moeten opdelen in drie stukken.”

Olympische trilogie
Voor Jetze Plat kwamen afgelopen jaar al zijn sportieve dromen uit. Bij de Paralympische Spelen in Tokio wilde hij drie keer goud winnen in vier dagen tijd. Dat lukte. Plat prolongeerde met groot machtsvertoon zijn olympische titel op de triatlon. En bij het handbiken veroverde de Nederlander goud op de tijdrit én in de wegwedstrijd.

Ook bij de wereldkampioenschappen stond er geen maat op Jetze Plat. In het para-wielrennen greep hij voor de vierde keer de dubbel, door in de tijdrit en de wegwedstrijd het goud te pakken. Bij de WK para-triatlon veroverde hij voor de zesde keer op rij de wereldtitel. Plat is sinds 2015, toen hij voor het eerst wereldkampioen werd, ongeslagen als para-triatleet.

Plat werd in 2017 en 2019 ook verkozen tot Paralympiër van het jaar.

Postuum prijs voor Bibian Mentel
Bibian Mentel heeft postuum de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs gekregen. Uit handen van Richard Krajicek, in 2019 winnaar van de oeuvreprijs, ontvingen haar man Edwin Spee en zoon Julian thuis de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. “Kippenvel, heel vet”, zei Spee. “Negen maanden na haar overlijden deze prijs, dat is heel mooi.” Bekijk hier de video van de inontvangstname.

(Bron: NOS)

Geef een reactie