Jetze Plat verkozen tot Paralympisch Sporter van het Jaar 2017

Jetze Plat

Jetze Plat (26) uit Amsterdam is geëerd met de titel Paralympische Sporter van het Jaar. De handbiker kreeg de bijbehorende Jaap Eden Trofee tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI. Oud-olympisch zwemkampioen Maarten van der Weijden reikte de prijs uit.

De 26-jarige Plat groeide dit jaar uit tot een fenomeen in de gehandicaptensport. Hij veroverde op de paratriatlon (zwemmen, handbiken en wheelen) de Europese titel en in Rotterdam de wereldtitel. Het hoogtepunt volgde op Hawaii, waar hij de wereldtitel op de ironman – de langste afstand – wist te bemachtigen. Nota bene in een parcoursrecord.

Plat, afkomstig uit Vrouwenakker, was daarnaast succesvol bij het handbiken. Op de WK in Pietermaritzburg won hij de wereldtitels op de tijdrit en in de wegwedstrijd.

Dankwoord
“Superbedankt voor de waardering”, begon Plat, geboren met twee onvolgroeide benen, zijn dankwoord. “Ooit als twaalfjarige ben ik begonnen als handbiker in het Vondelpark en daarna ging het steeds een stapje hoger. 2017 was een jaar waarin alles lukte, ik werd twee keer wereldkampioen en won de ironman op Hawaii. Vooral die laatste was een bizarre wedstrijd die me altijd bij zal blijven.”

(Bron: AD.nl)

Geef een reactie