Hoe kunnen psychologen en coaches bijdragen aan een prettig leven? Redacteur Eelke Kelderman gaat op onderzoek. Om ook even ‘uit het hoofd’ te raken bezoekt ze voor de laatste aflevering van deze serie de yogapraktijk van Jennifer den Daas.
Ik ben iets te vroeg, maar bel toch aan. Als de deur opengaat rol ik een mooie, open ruimte in. Jennifer biedt in haar yogapraktijk onder meer groepslessen voor mensen met medische klachten. Alhoewel ik daar ook bij had kunnen aansluiten, kies ik voor een individuele les. Dat voelt prettig, eerst even aftasten wat mijn mogelijkheden zijn. Jennifer pakt er een stoel bij en vraagt me tegenover haar te gaan zitten. Kun je wat bewegingen laten zien? Je armen omhoog brengen? Je benen? Tot hoever is het comfortabel? Wat is de bewegelijkheid van je rug, je nek? Ik vertel over mijn beperkte longfunctie. Ervaring met yoga of meditatie heb ik nauwelijks, zeg ik haar. Ik keek wel eens een filmpje van Stoelyoga Nederland en volgde ergens een korte workshop.
'Sluit je ogen'
Zachte, ontspannen muziek wordt opgezet. Ik gooi mijn sandalen uit en zet mijn blote voeten weer op de voetsteun. “Sluit je ogen maar even en adem rustig in en uit”. Langzaam neemt Jennifer mij met een zachte, maar duidelijke stem mee op het yogapad. Ze gaat mij voor in de beweging. “Je mag je ogen weer openen en beginnen met de voeten. Trek je tenen als het ware naar binnen en ontspan ze weer, dat doen we een paar keer. Adem in bij het aanspannen en weer uit bij het loslaten… beweeg nu je tenen naar boven, hou even vast en laat weer los…” Langzaam volgen we de route naar boven. Enkels, de knieën, ook mijn heupen komen met een kleine draaibeweging tot leven. “Draai je hoofd naar links en naar rechts terwijl je je samengevouwen handen juist de tegenovergestelde richting uit laat gaan. Probeer wat langer uit te ademen bij de ontspanning. Voel wat prettig is voor jou. Niets forceren.”
Langzaam voel ik spanning wegzakken en gaat het meer vanzelf. Als we het hoofd bereikt hebben, ben ik niet meer bezig met of ik het wel goed doe. Ik volg de beweging van Jennifer en doe gewoon wat ze zegt, mijn lichaam geeft de grens aan.
Intentie
“Hoe vond je het?” vraagt Jennifer na afloop. “Zie je dat er nog veel mogelijk is?” “Ja,” zeg ik blij, ”ik kon alles meedoen en het lukte om even uit mijn hoofd te zijn, lekker!” Dan realiseer ik mij pas dat Jennifer haarscherp aanvoelde waar mijn grenzen liggen. Die heeft ze niet opgezocht en dat is ook wel eens fijn. Gewoon alles kunnen wat er van je gevraagd wordt. Ik realiseer me dat ik bij online yogalessen vaak vastloop, ook bij stoelyoga. Ik kan mijn armen niet zo ver omhoog strekken en mijn knie niet naar mijn neus trekken, zoals de yogajuf-op-de-stoel voordoet. “Toch gaat het om de intentie. Het hoeft niet precies zo. Dat is juist zo mooi aan yoga, jij doet wat jij kunt, op jouw niveau,” reageert Jennifer. “We wringen de organen uit, de doorbloeding van tenen tot kruin komt op gang. Je voelt je lijf weer. Bewegingen kunnen klein en groot zijn met hetzelfde effect. Yoga is ook een oefening in grenzen leren voelen, dat geldt overigens voor iedereen, of je nu een chronische aandoening of handicap hebt of niet. Iedereen vergelijkt zichzelf met de ander. De boodschap is steeds weer: blijf bij jezelf. Wat je kan, doe je.”
Op je gemak
We praten nog wat na. Jennifer deed verschillende opleidingen en vertelt over haar woensdagochtend-groep, waar iedereen het etiketje ‘lastig lijf’ heeft. “We werken altijd hard, maar na inspanning is er altijd ontspanning. Er wordt ook veel gelachen. Ik ben praktisch ingesteld. Er zijn allerlei soorten yoga. Iedere docent heeft zijn eigen manier. Het is belangrijk dat je een plek en docent vindt waar je je op je gemak voelt. Volg dus altijd eerst een proefles.”
Als ik vraag of iedereen yoga kan doen zie ik haar twijfelen. “Ja,” zegt ze dan toch. “Ik zou het best spannend vinden, want als iemand helemaal niet kan bewegen is het wel een uitdaging natuurlijk. Maar tijdens mijn opleiding heb ik prachtige video’s gezien van mensen die totaal verlamd waren en waar de docent de bewegingen voor iemand maakte. Dat zag er heel mooi uit en je zag ontspanning bij de persoon. Trouwens, zelfs aan een beweging denken, blijkt al positief effect te hebben. Dat gebruiken topsporters ook in hun training.”
Helpt het?
“Je doet wat jij kunt, op jouw niveau en dat is goed,” zittend tegenover Jennifer moet ik glimlachen om deze woorden. In de serie ‘Eelke op de sofa’ blijkt dit de les die zich herhaalt, alsof er steeds op de repeatknop gedrukt wordt. Ik ging langs bij de psychosomatisch fysiotherapeut, volgde de onlinetraining ‘Pijn en je brein’, boekte een inspiratiesessie bij een ervaringsdeskundige en als laatste volgde ik deze les stoelyoga. Hoewel de (korte) sessies heel verschillend waren, was het altijd fijn om op (zelf)onderzoek uit te gaan. Het klinkt flauw, maar misschien maakt het niet eens zoveel uit wat je precies doet. Als je maar wát doet. Zo kan ik concluderen dat een prettig leven bij mij vooral zit in het beter naar mijn lijf luisteren en het niet te kritisch op mezelf zijn. Zoals een vriend ooit zei: “Eelke, jij bent ook maar een mens.” Pff, wat dacht ik dan?
Ben je benieuwd wat yoga voor jou kan betekenen? In de Support-zoeker van Mijn Leven 2.0 staan psychologen, coaches en yogascholen (in de provincie Utrecht) die ervaring hebben met mensen met een handicap of chronische aandoening. Of kijk op de website van Stoelyoga Nederland.