Jan Troost besluit 50 jaar strijd voor rechten van mensen met handicap met bezoek Kamer

Oud-voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten-Raad Jan Troost (65) heeft gisteren een bezoek gebracht aan de Tweede Kamer. Daarmee sloot hij meer dan vijftig jaar strijd voor gelijke rechten voor mensen met een beperking af. Dat meldt NOS.

Troost maakte van de gelegenheid gebruik om erop te wijzen dat de toegankelijkheid van openbare gebouwen en het openbaar vervoer nog altijd niet goed geregeld is. “Politici moeten nog steeds wat bijleren”, aldus Troost bij Omroep Gelderland.

Het was de laatste keer dat Troost in de openbaarheid trad. “Volgende week dinsdag ga ik hemelen”, zei hij bij een afscheidsknuffel met GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver. Troost lijdt aan een agressieve vorm van slokdarmkanker.

Jan Troost met zijn dochter Jeske en hulphond Daan, gefotografeerd voor Support Magazine nr. 5-2021 waarvan Jan en Jeske gasthoofdredacteuren waren. Foto: Mathilde Dusol

Toegang eisen
Jan Troost, die in een rolstoel zit als gevolg van de aandoening osteogenesis imperfecta (brozebottenziekte), is geen onbekende voor politici en beleidsmakers. Al in 1972 – hij zat toen nog in een internaat in Nijmegen – organiseerde hij zijn eerste demonstratie. Hij eiste samen met een groep andere rolstoelers toegang tot een gebouw vol trappen.

“Dat was een ommekeer in mijn leven. Ik wilde gewoon mee kunnen doen. Maar daarvoor moest er nog heel veel veranderen op straat, in het wonen, werken”, aldus Troost later. “Ik dacht dat ik in vijf jaar de samenleving wel zou kunnen veranderen.”

‘Niet meer weggestopt’
Er ís veel veranderd, al is vijf jaar niet genoeg gebleken. “We zijn echt zichtbaarder geworden”, vindt Troost. “Niet meer weggestopt in de bossen. Er zijn veel meer voorzieningen en aanpassingen. Maar voor écht meedoen is er meer nodig. Als je als jongere niet naar een opleiding kan omdat het gebouw ontoegankelijk is, vind je ook geen werk.”

Nadat Troost landelijk aandacht had gekregen met zijn actie om ook rolstoelers mee te laten doen aan de Nijmeegse Vierdaagse, werd hij voorzitter van de Chronisch zieken en Gehandicapten-Raad (1996-2005). “Ik werkte zeven dagen in de week en ontmoette invloedrijke mensen als Nelson Mandela, Hans Wiegel en Erica Terpstra. Ik reisde naar Rusland, Japan en Amerika. Met maar één doel: gelijke rechten voor iedereen, dus ook voor mensen met een beperking.” Hij schreef erover in zijn autobiografie.

Ogen geopend
“Jan heeft me echt de ogen geopend”, zei SP-Kamerlid Renske Leijten gisteravond. “Toen hij wist dat ik woordvoerder zorg was, zei hij meteen dat we mijn stad (Haarlem, red.) in een rolstoel gingen bezoeken. Nou, ik wist niet wat ik meemaakte. Waar je allemaal níét naar binnen kan.”

Bij Kamervoorzitter Vera Bergkamp sprongen de tranen in de ogen. “Het idee dat dit nu echt de laatste keer is dat ik hem spreek…”, reageerde ze. Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks: “Wij gaan zorgen dat zijn strijd wordt voortgezet.”

Bij eigen uitvaart
Op zaterdag 22 april organiseerde Troost alvast zijn eigen uitvaart en zat daar zelf glunderend bij. “Jan is niet alleen een activist, maar ook een diplomaat. En dat zijn de gevaarlijkste, die krijgen dingen voor elkaar”, zei de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls toen. “Jan wist jaren geleden al de basis te leggen voor de norm die we nu hebben: dat mensen met een handicap overal aan mee kunnen doen.”

(Bron: NOS)

  2 comments for “Jan Troost besluit 50 jaar strijd voor rechten van mensen met handicap met bezoek Kamer

Geef een reactie