Als je Jaap Bressers vroeger zou vragen naar zijn favoriete auto, dan was zijn antwoord: een vette Mercedes. En dat is gelukt. Hij rijdt nu rond in een Mercedes Sprinter. Met aanpassingen, waardoor hij de afslag naar een heel nieuw leven kon nemen. Dus eh… hoe ‘vet’ is dat?

Jaap Bressers staat al ruim 15 jaar met zijn rolstoel op podia. Hij is niet alleen een bekend spreker, hij is ook de initiatiefnemer van carlosmomentjes.nl, een positief inspiratieplatform over kleine, maar belangrijke momenten. Jaap is 39 jaar en heeft twee boeken op zijn naam staan.

RvHfoto_2023-08-11-SM-MA-Jaap-Bressers_5416 Jaap Bressers. Foto: Richard van Herwaarden

Dat water de structuur kan hebben van keihard schokbeton, ervoer Jaap toen hij 21 was. Jaap: “Ik stond tot aan mijn middel in de zee, en er komt een golf aan waar ik in wil duiken. Gevolg: een gebroken nek. Onversneden domme pech. En dat op een moment dat ik op een jaartje na mijn master zou halen in de vakgroep International Business, waardoor een grootse carrière in het bedrijfsleven binnen handbereik zou liggen. Tja…”

Kantelpunt

Het toekomstbeeld van Jaap had dus even de allerdonkerste kleurschakeringen die maar denkbaar waren. Maar zie, een kantelpunt van al deze somberte werd veroorzaakt door… een auto. Jaap: “Ik mocht eens meerijden in de aangepaste auto van een andere dwarslaesiepatiënt. Dat was echt een eyeopener. Door zijn verhaal en uitleg over de aanpassingen, begonnen in mijn hoofd de raderen gelijk te draaien. Met zo’n auto zou ik mijn studie alsnog af kunnen maken en diploma’s halen.” Inmiddels is Jaap alweer een Mercedes Sprinter verder. De aanpassingen aan zijn huidige auto zijn: rolstoellift achterin waardoor hij met rolstoel en al achter het stuur plaats kan nemen, een hoofdsteun waar de schakelaar van de claxon in verwerkt is, een gas/remschuif in het linkerportier, een beugel op het stuur waardoor hij met één hand kan sturen, en nog een aantal verplaatste schakelaars zodat alles letterlijk onder zijn handbereik kwam. Jaap: “Maar er is nog een grote verbetering in vergelijking met mijn vorige bus. Die bood namelijk plaats aan twee, hooguit drie passagiers. Nu vonden mijn vrouw en ik het nodig om twee kinderen op de wereld te zetten. En dat werd toch wat krap in mijn vorige bus. Met mijn huidige, ruimere bus kunnen we nu met het hele gezin op pad. Dat is natuurlijk helemaal ideaal!

RvHfoto_2023-08-11-SM-MA-Jaap-Bressers_5444 Foto: Richard van Herwaarden

Naadloos

“Eigenlijk heb ik niks met auto’s,” vervolgt Jaap. “Als men mij vroeg wat voor auto heb je, dan ging mijn kennis niet verder dan de kleur. Zo heb ik ooit eens een slipcursus bij Bever gedaan. Al die mannetjes hadden het de hele tijd over pk’s, koppel, benzine of diesel, etc. Vroegen ze aan mij hoe dat bij mijn auto zat, dan was mijn antwoord ‘Nou, ik heb een blauwe en hij staat daar’. Verder ging mijn technische kennis niet. Waar ik wel iets mee heb zijn de aanpassingen. Als een aangepast bedieningsorgaan net even te ver naar links of rechts staat, kan dat al grote problemen bij mij geven. En bij Bever hebben ze de kennis in huis om die aanpassingen zo naadloos mogelijk aan te laten sluiten op mijn lichaamsfuncties, waardoor mijn fysiek en de autobediening één geheel worden.”

RvHfoto_2023-08-11-SM-MA-Jaap-Bressers_5380 Foto: Richard van Herwaarden

'Domme' bus

De eerste ontmoeting met Bever was op een beurs, herinnert Jaap zich. Daarna werden de eerste lessen afgesproken. “Tja en dan is het toch min of meer logisch om met Bever in zee te gaan. En daar heb ik nog geen dag spijt van gehad. Ze zijn enthousiast, persoonlijk en vakkundig. Hebben passie voor hun werk en heel veel verstand van de materie. Kijk, mijn vorige bus was eigenlijk een hele ‘domme’ bus. In mijn nieuwe bus zit zoveel meer elektronische intelligentie, die zoveel meer verschillende apparatuur aanstuurt van zoveel meer verschillende merken… En als je dat goed en passend weet te installeren en toepasbaar weet te maken voor mensen met de meest uiteenlopende beperkingen, nou dan ben je vakbekwaam, hoor!”

Deze pagina wordt u aangeboden door Bever Autoaanpassingen. www.beverautoaanpassingen.nl

Altijd op de hoogte blijven?