Is jouw gemeente de meest toegankelijke gemeente van Nederland?

30 mei 2024 - Redactie Support Magazine
VNG
Heeft jouw gemeente zich hard gemaakt voor toegankelijkheid? Dan kun je erop stemmen bij de VNG-verkiezing voor de Meest Toegankelijke Gemeente 2024! Door middel van deze verkiezing worden gemeenten die goed bezig zijn op het gebied van inclusiviteit, in het zonnetje gezet.

Nadat gemeente Stein in 2021 de eerste editie van de verkiezing heeft gewonnen, wordt het dit jaar voor de tweede keer georganiseerd. Lees hier hoe het nu met de toegankelijkheid in de gemeente Stein gaat.

VN-verdrag Handicap

In 2016 heeft Nederland het VN-verdrag Handicap ingevoerd. Hierbij ook is vastgelegd dat iedere gemeente een Lokale Inclusie Agenda moet hebben, waarin afspraken staan over de lokale uitwerking van het verdrag. Veel gemeenten zijn bezig met lokaal inclusiebeleid en door middel van deze verkiezing moeten gemeenten gestimuleerd worden om te blijven werken aan grotere toegankelijkheid.

Hoe werkt het?

Ronde 1 van de verkiezing vindt plaats van 1 t/m 30 juni. Mensen kunnen gemeenten beoordelen via een formulier. De 10 gemeenten met de beste beoordeling gaan door naar ronde 2. In september kunnen op deze gemeenten gestemd worden en de 3 gemeenten met de meeste stemmen gaan door naar ronde 3. De vakjury bepaalt dan vervolgens welke gemeente zich de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland 2024 mag noemen. Dit wordt bekendgemaakt in de Week van de Toegankelijkheid (7-12 oktober).

Bron: Nederlandse Vereniging voor Raadsleden

Altijd op de hoogte blijven?