Interview staatssecretaris Van Ark

"Ik vind sowieso dat het systeem er voor de mensen is en niet andersom"

Foto door Richard van Herwaarden

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark lag onder vuur met haar voorstel voor loondispensatie. De bedoeling was om regels voor arbeidsgehandicapten te versimpelen. Van alle kanten kwam er kritiek; want hoe kun je er nu voor kiezen om mensen met een beperking minder dan het minimumloon te betalen?

Support Magazine vraagt het de staatssecretaris, die vorig jaar gelukkig ook inzag dat haar voorstel in strijd was met het VN-Verdrag Handicap. Op 6 september liet zij weten dat het omstreden plan om arbeidsgehandicapten minder dan het minimumloon te betalen van tafel was. Met haar ‘breed offensief’ probeert Tamara van Ark het opnieuw. Met de kennis die zij tijdens haar politieke loopbaan inmiddels heeft opgedaan, zou dit heel sociaal moeten kunnen zijn.

Want waar ben je (we mogen ‘je’ zeggen) ooit begonnen?
“Toen ik ging werken, ben ik bij de sociale dienst beland in Rotterdam. Daar heb ik dingen gezien waarvan ik dacht: wat maken we het toch eigenlijk lastig in Nederland. Hebben we eigenlijk niet allerlei mooie systemen bedacht die er ondertussen voor zorgen dat mensen zich
afgeschreven voelen? Toen ik de kans kreeg om wethouder te worden in mijn woonplaats Nieuwerkerk aan den IJssel, pakte ik die met beide handen aan. Naast sociale zaken kreeg ik daar ook de nieuwe Wmo in mijn portefeuille. Ik stortte me vol in mijn baan en heb daarbij altijd geprobeerd te kijken naar waar je als overheid belemmeringen kunt wegnemen en wat je kunt faciliteren waar nodig. En dat altijd met de vraag in mijn achterhoofd wat de mensen er zelf van vinden. Ik ga hierover heel graag in gesprek.

Omdat ik tijdens mijn werk voor de gemeente te maken kreeg met wetten waar ik het niet altijd mee eens was, stelde ik me in 2010 verkiesbaar voor de Tweede Kamer. Ik vond namelijk wel wat van die wetten. Toen de vraag kwam om juist op Sociale Zaken te gaan werken, dacht ik ‘dit gaat om de mensen waarvoor ik de politiek ben ingegaan’ en als ik dan de kans krijg om de wetten een beetje beter te maken…”

Meer lezen over Tamara van Ark en inclusiviteit op de arbeidsmarkt? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe april-editie van Support Magazine, die je ontvangt wanneer je een abonnement neemt.

Geef een reactie