Inspecteurs vermoeden fraude bij 223 pgb’s

Inspecteurs vermoeden na huisbezoeken bij mensen die langdurige zorg nodig hebben meer dan 220 fraudegevallen met persoonsgebonden budgetten. Daarbij lijken het vooral zorgverleners te zijn die hun boekje te buiten zijn gegaan.

Dat staat in een rapport van onderzoeksbureau Vektis aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Huisbezoeken
Voormalig staatssecretaris Van Rijn wilde fraude met persoonsgebonden budgetten (pgb’s) te lijf gaan door inspecteurs huisbezoeken te laten afleggen. Vektis onderzocht hoe dat uitpakt met mensen die langdurige zorg nodig hebben. Dat zijn vooral mensen met een verstandelijke handicap, maar ook met een lichamelijke handicap of dementie.

Minder zorg dan afgesproken
Volgens de onderzoekers ontvingen vorig jaar ruim 45.000 mensen een pgb voor langdurige zorg. Ruim 13.000 mensen kregen een huisbezoek. Daarvan bestaat er bij 223 het vermoeden van fraude, wat neerkomt op 1,7 procent. Vaak blijkt de zorgverlener daarbij minder zorg te hebben geleverd dan is afgesproken. In de meeste gevallen gaat het zorgkantoor, waar de pgb’s worden aangevraagd, vervolgonderzoek doen.

Het fraudepercentage blijft de afgelopen drie jaar ongeveer gelijk. In 2016 was het 1,9 procent en in 2015 1,4 procent.

Vermoedens van verwaarlozing
De inspecteurs keken niet alleen naar fraude. Ze bekeken ook hoe het de cliënten verging. In vijftig gevallen bleek dat erbarmelijk te zijn. Ze vermoedden verwaarlozing.

(Bron: Telegraaf)

Facebook Twitter Email

  2 comments for “Inspecteurs vermoeden fraude bij 223 pgb’s

 1. Jose
  5 oktober 2018 at 23:50

  Vreemd dat er fraude kan worden gepleegd, want het is voor mijn gevoel met zoveel regels om de zorgverlener te kunnen uitbetalen. En ik begrijp de mensen niet. Waarom fraude bij zo’n kerstbare groep. Ik kijk altijd de rekeningen na en na mijn goedkeuring wordt er pas uitbetaald. En er kan alleen uitbetaald worden als het contract aan alle eisen voldoet. Dus ik begrijp niet hoe dat er fraude gepleegd kan worden.

  • willem heitlager
   4 december 2018 at 21:58

   sinds enige tijd doet de budgethouder GEEN betalingen zelf aan zorgverleners je dient de factuur bij het svb in en die betalen uit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *