Ingezonden brief over coronavirus: Vertrouwen versus controle

Foto door Thor Deichmann via Pixabay

Nu het coronavirus om zich heen slaat, zie je dat mensen in paniek raken of op zijn minst een gevoel van ongemak ervaren. De dagelijkse dingen veranderen. Van boodschappen doen tot thuiswerken en van uitstapjes die afgeblazen worden tot vakantiereizen die geannuleerd worden. Het gewone dagelijkse leven wordt met de dag onzekerder en men heeft er weinig tot geen controle over. Niets is meer vanzelfsprekend.

Tot nu toe verandert er bij mij niets. Ik ben sowieso thuis en het enige uitstapje dat bij mij op de planning staat is mijn hulphond Kenyi uitlaten in één of andere natuurlijke omgeving. Ik hoor mensen zeggen dat ze niet naar een feestje kunnen, dat meetings worden afgeblazen, dat ze niet uit eten kunnen gaan, dat ze niet naar de dierentuin kunnen. Het punt is dat men niet meer zelf kan beslissen wat men wil, maar afhankelijk is van.

Heel stiekem denk ik: ‘Nu kunnen anderen ook eens voelen hoe beperkt het leven kan zijn’. Want het leven van vele chronisch zieken bestaat uit niet meer kunnen doen wat je graag zou willen en in plaats daarvan afhankelijk zijn van je lijf en hulpverleners om je heen. In deze dagen komt het aan op vertrouwen. De controle zal losgelaten moeten worden.

Controle loslaten
Hoe vaak ik niet te horen heb gekregen dat ik de controle meer moet loslaten. Degenen die dat zeggen, hebben geen idee over hoe weinig controle een chronisch zieke heeft in zijn leven. Nooit iets kunnen plannen, altijd wachten op wat je lichaam op de dag zelf wel en niet kan. Dat is heel veel loslaten. Dan resteert vertrouwen dat het goed komt, terwijl vaak genoeg blijkt dat het niet goed komt, waardoor je nog meer moet loslaten!

Leven bij de dag en van die dag het beste maken is wat wij als chronisch zieken elke dag moeten doen. Niet wetend of je volgende week een afspraak kunt nakomen of niet. Niet wetend of dat uitstapje volgende maand voor jou een optie is of dat je wéér moet afhaken. Nu leeft de halve wereldbevolking met die gedachte en goh, wat vinden mensen dat lastig.

Het gaat voorbij
Ja, ik besef dat het voor werkende mensen en mensen met kinderen heel anders ligt en dat de gevolgen heel groot kunnen zijn. Dat inkomsten op het spel staan. Doch ook dat geldt bij chronisch zieken, met als verschil dat het coronavirus voorbij gaat. Dat het beter wordt en mensen zich kunnen herpakken. De financiële strop voor chronisch zieken is blijvend.

Leef bij de dag, help een ander voor zover je dat kunt en maak er het beste van.

Deze brief is geschreven door Suus Vergooszen

  3 comments for “Ingezonden brief over coronavirus: Vertrouwen versus controle

 1. Anja
  15 maart 2020 at 20:16

  Dat dacht ik ook. Toen dacht ik, nu zal mijn telefoon wel roodgloeiend worden. Je moet immers aan elkaar denken….. nee hoor. Yesterday is history, today a gift, tomorrow a mysterie moet je maar denken.

 2. Gerja
  16 maart 2020 at 10:01

  erg mooi geschreven, heel herkenbaar

 3. Jacolien
  16 maart 2020 at 16:43

  Uiteindelijk is iedereen in meer of mindere mate afhankelijk. Dat houd ik mezelf voor. Natuurlijk is het vaak niet eerlijk.
  Door Corona kunnen mensen zich wellicht ietsje pietsje beter inleven. Ik grijp m’n kans!

Geef een reactie