'Ik kan het niet' bestaat niet

24 november 2017 - Redactie Support Magazine

Rolstoelhandbal is nog een relatief kleine sport in Nederland. Toch groeit het aantal spelers explosief: van één team met zeven spelers in 2013 naar nu ruim honderd spelers bij acht verschillende verenigingen door het hele land. En 'we' zijn goed in rolstoelhandbal. Volgend jaar verdedigt Oranje voor de tweede keer zijn Europese titel.

Rolstoelhandbal in Nederland zag zo’n vier jaar geleden het licht. De Castricumse handbalvereniging CSV bestond 65 jaar en ter gelegenheid van dat lustrum werd een wedstrijd gespeeld tegen een rolstoelhandbalteam. Dat team werd geformeerd door spelers uit het nabijgelegen revalidatiecentrum Heliomare. "Het was de bedoeling dat het iets eenmaligs was, maar het enthousiasme was zo groot, dat we besloten door te gaan. We hebben de sport enorm gepromoot, we deden demonstraties door het hele land bij voornamelijk handbalclubs en revalidatiecentra."

Verslingerd

Aan het woord is Frank Hooning. Vanaf het eerste moment maakt hij deel uit van de Nederlandse rolstoelhandbalwereld, en inmiddels ook van de nationale selectie. Hooning werd eind 2013 overvallen door de aandoening ADEM, die uitval veroorzaakt in het centraal zenuwstelsel. Daardoor kan hij zijn benen niet honderd procent aansturen. Voorheen was hij een fervent honkballer, maar nu is hij alweer vier jaar verslingerd aan rolstoelhandbal. Hij vertelt: "Toen ik in Heliomare revalideerde, werd me gevraagd of ik zin had om mee te doen aan die wedstrijd bij CSV. Ik had nooit gehandbald, maar was meteen verkocht. Ik vond het fantastisch om een teamsport te doen. We zijn echt een team, doen alles samen. Dat merk je uiteraard met spelers die er al langer bij zitten, maar ook met de nieuwelingen."

Meer lezen over rolstoelhandbal? Je vindt het gehele artikel in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

Altijd op de hoogte blijven?