Ieder(in) wil uitzondering voor verbod op plastic rietjes

Foto door Bilderjet via Pixabay

In 2021 worden nieuwe regels van kracht die het gebruik van wegwerpplastic verbieden. Door de ‘Single use plastic’ EU-richtlijn (verbod op wegwerpplastic) wordt naast bijvoorbeeld plastic bestek of roerstaafjes ook het plastic rietje in de ban gedaan. Ieder(in) is voor een beter milieu, maar vraagt als belangenbehartiger van mensen met een beperking om een uitzondering op dit verbod voor plastic rietjes.

Een grote groep mensen met verschillende beperkingen is afhankelijk van het gebruik van die rietjes.

Geen alternatief
Een flinke groep mensen met verschillende beperkingen is namelijk van deze rietjes afhankelijk om te kunnen drinken. Ieder(in) vindt dat zolang er geen goed bruikbaar alternatief is, er in de nieuwe regels een (tijdelijke) uitzondering gemaakt moet worden voor plastic rietjes. Lees hier de reactie van Ieder(in) op dit besluit.

Tot 9 augustus kan via een internetconsultatie op de nieuwe regels worden gereageerd. Behoor jij tot deze groep? Reageer dan ook op de internetconsultatie.

Minister erkent probleem
Samen met diverse ervaringsdeskundigen en vertegenwoordigers van mensen met een beperking heeft Ieder(in) al veel tijd en energie gestoken in het signaleren van dit probleem en het zoeken naar een oplossing. En met resultaat: op 5 juni reageerde minister De Jonge op Kamervragen die hierover werden gesteld. Hierin erkende hij dat mensen met een beperking die afhankelijk zijn van plastic rietjes om te kunnen drinken, die ook na de inwerkingtreding van de richtlijn moeten kunnen blijven gebruiken. Een (tijdelijke) uitzondering lijkt dus in de maak.

(Bron: Iederin)

Geef een reactie