Ieder(in): ‘Mensen met beperking vergeten bij versoepelen coronaregels’

Afbeelding van cromaconceptovisual via Pixabay

De meer dan twee miljoen mensen met een beperking of chronische aandoening vormen een vergeten groep als het gaat om de versoepelingen van de coronaregels. Dat vindt de belangenorganisatie Ieder(in).

Veel chronisch zieken in risicogroepen sluiten zich op in huis. En blinden en slechtzienden en mensen in een rolstoel kunnen zich niet goed houden aan 1,5 meter, aldus Ieder(in).

Eenzaamheid en stress
Uit een onderzoek in mei onder 2100 mensen met een beperking blijkt dat 45 procent last heeft van eenzaamheid en 40 procent van stress of psychische klachten. Het noodgedwongen uitstellen van medische behandelingen en afspraken geeft onrust. En het uitblijven van het opstarten van de dagopvang werkt isolerend.

Actie
De organisatie wil actie van het kabinet. Zo moeten mensen met een beperking informatie krijgen over versoepeling van maatregelen die specifiek op hen is afgestemd. En er moeten speciale voorzieningen komen zodat mensen met gezondheidsrisico’s weer kunnen terugkeren naar werk, onderwijs en hun sociale leven, vindt de organisatie.

Lees via de website van Ieder(in) meer hierover. Het rapport ‘Hoe wordt uw leven weer leefbaar’ vind je hier (pdf).

(Bron: Hart van Nederland)

Geef een reactie