Ieder(in) mag mensen met beperking niet langer helpen met juridisch advies

Het Juridisch Steunpunt van Ieder(in) is sinds 1 januari 2019 gesloten. De organisatie mocht vanuit haar subsidie niet langer mensen rechtstreeks helpen met juridisch advies en ondersteuning. Het werk van het steunpunt wordt de komende maanden afgebouwd. Dit meldt Ieder(in).

Ieder(in) is niet blij met de noodgedwongen sluiten. “Er gaat immers een belangrijke hulpbron voor mensen met een beperking of chronische ziekte verloren. We hebben naarstig gezocht naar andere mogelijkheden voor deze vorm van juridische dienstverlening. Dat is nog niet gelukt.”

17 jaar ervaring
Het Juridisch Steunpunt hielp bij bezwaar en soms beroep, maar had vooral een voorlichtings- en wegwijsfunctie in het hele brede spectrum van alle zorgwetten, arbeid en het sociaal domein. Met de sluiting komt een einde aan de juridische ondersteuning die Ieder(in) 17 jaar heeft gegeven aan mensen uit haar achterban die vastliepen in wet- en regelgeving en ‘ondoorzichtige’ bezwaar- en beroepsprocedures.

Rechtspositie in gevaar
“Het sluiten van het Juridisch Steunpunt ondermijnt de rechtspositie van mensen met een beperking. Dat geldt zeker voor mensen die geen financiële ruimte hebben voor het voeren van juridische procedures of voor het in de arm nemen van een advocaat. De wet- en regelgeving en de beschikkingen die mensen krijgen van de gemeente of andere uitvoerende instanties, zijn voor veel mensen ondoorgrondelijk.”

Juridische wegwijzer
Ieder(in) probeert vragen die nog binnenkomen zo goed mogelijk af te handelen en door te verwijzen. Mensen die al bij hun aanvraag voor zorg en ondersteuning vastlopen, niet weten waar ze moeten zijn en van het kastje naar de muur gestuurd worden, kunnen terecht bij het Juiste Loket. Daarnaast heeft Ieder(in) een juridische wegwijzer samengesteld met een aantal andere organisaties die juridisch advies geven.

(Bron: Iederin/Nationale Zorggids)

Facebook Twitter Email

  5 comments for “Ieder(in) mag mensen met beperking niet langer helpen met juridisch advies

 1. Gerdien Schuring-Visch
  9 januari 2019 at 17:20

  Al weer iets wat ons afgepakt wordt
  Tellen we nog wel mee in deze maatschappij?

  • Willem van der Kooi
   10 januari 2019 at 11:54

   Nee in deze zogenaamde democratie tellen zieken, mensen met een beperking, ouderen niet meer mee want deze kosten teveel geld en valt door de regering niet veel aan te verdienen. Ons democratisch bestel is een verdienmodel geworden. Als burger dient u alleen maar te betalen en verder de mond houden. De regering wil ons monddood maken.

 2. Cor Hoekstra
  10 januari 2019 at 17:48

  De reden dat de organisatie vanuit haar subsidie niet langer mensen rechtstreeks mag helpen met juridisch advies en ondersteuning klinkt voor mij heel vaag. Kunt u dat uitleggen?

 3. Johan Kuipers
  12 januari 2019 at 16:24

  Dit is weer een voorbeeld van het feit dat de adviseurs (=ambtenaren) van de beleidsmakers het lastig vinden met mondige klanten te moeten werken en dus indirect de mond te snoeren.
  Den hierbij aan de gehandicaptenraad het NOG in het verleden en het afbouwen van de subsidies aan lokale en landelijke gehandicaptenorganisaties.

 4. Cyrion
  24 januari 2019 at 07:39

  Wat laat de overheid zich in de kaart kijken door Ieder(in) te verbieden om het Juridisch Steunpunt voort te zetten! Buitengewoon gênant.

  Gelukkig hebben we op gemeentelijk niveau ook nog het (algemeen) Juridisch Loket. Daar ben ik meerdere keren zeer goed geholpen met mijn vragen rondom handicap/chronische ziekte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *