Ieder(in) aan overheid: 'Zorg dat ook kwetsbare groepen veilig kunnen versoepelen'

16 februari 2022 - Redactie Support Magazine

De dinsdag bekendgemaakte versoepelingen zijn een spannend moment voor mensen die vanwege een beperking of chronische ziekte een verhoogd risico lopen bij een coronabesmetting. Ook zij willen graag zoveel mogelijk hun normale leven weer oppakken, maar dan moet het wel veilig zijn voor ze. Bij het loslaten van de meeste maatregelen wordt onvoldoende rekening met de risico’s voor deze groepen. Het mag niet zo zijn dat het alleen aan mensen met een kwetsbare gezondheid zelf overgelaten wordt om zichzelf te beschermen. De overheid moet zich verantwoordelijk blijven tonen voor deze groepen, schrijft Ieder(in) aan de Tweede Kamer.

Woensdag 16 februari bespreekt de Tweede Kamer de vergaande versoepelingen met het kabinet. Ieder(in) vraagt aandacht voor de bescherming van mensen met een verhoogd risico bij een coronabesmetting. Voor hen moet de overheid meer verantwoordelijkheid (blijven) nemen en zorgen voor een inclusieve exitstrategie waarbij niemand wordt buitengesloten. Mensen met een verhoogd risico moeten op gelijke voet kunnen deelnemen aan de samenleving.

Overheid mag niet achterblijven

In zijn advies stelt het OMT: "Door maatregelen te versoepelen bij de huidige hoge infectiedruk, komt er een grotere verantwoordelijkheid naar, én bij, kwetsbare personen". De verantwoordelijkheid wordt vooral bij het individu gelegd, vindt Ieder(in): wees voorzichtig, bescherm jezelf en vermijd drukke plekken. Dit valt slecht bij mensen met een kwetsbare gezondheid vanwege een chronische ziekte of beperking. Zij beschermen zichzelf al twee jaar. Samen met hun partners en gezinnen nemen zij al twee jaar soms verregaande maatregelen om zichzelf of hun naaste te beschermen. Zoals ouders die gescheiden gaan leven van hun gezin, kinderen die met pijn in het hart thuis worden gehouden van school of verregaande isolatie van het gehele gezin. Het document 'Tips voor ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid', hoewel goed bedoeld, voelt dan als een klap in hun gezicht.

Bied mensen met een kwetsbare gezondheid bescherming

Wanneer het kabinet op grote schaal wil versoepelen, zal het meer invulling moeten geven aan zijn verantwoordelijkheid voor mensen met een kwetsbare gezondheid. Dat kan op verschillende manieren, zoals:

  • Door basismaatregelen nog langere tijd te behouden en te handhaven. Zoals het afstand houden of de verplichting een mondneusmasker te dragen op plekken waar afstand houden niet mogelijk is, zoals in het openbaar vervoer en supermarkten.
  • Door vanuit de overheid afspraken te maken met sectoren en te zorgen voor veilige toegang tot basisvoorzieningen zoals het gemeentehuis, bibliotheken, supermarkten, etc.
  • Door grootschalig in te zetten op testen en extra te investeren en pro-actiever te zijn in het veilig maken van werk en onderwijs omgevingen en publieke binnenruimten, onder andere door ventilatie.
  • Door gratis FFP2-maskers te verstrekken aan mensen met een kwetsbare gezondheid. Deze maskers bieden betere bescherming tegen besmetting en zelf besmet worden.
  • Door met grote urgentie medicijnen en antistoffen-therapieën zo snel mogelijk in te zetten voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die ondanks vaccinaties geen of onvoldoende bescherming tegen het virus hebben opgebouwd.

De brief is hier te downloaden.

Heb jij al een abonnement op Support Magazine? Je bent nu extra voordelig abonnee vanaf € 19,99 inclusief cadeaus!

(Bron: Iederin)

Altijd op de hoogte blijven?