Scouters

Hulpmiddelen op Scouters.nl: "Je kunt het zo gek niet bedenken"

17 november 2023 - Robin Wubben
Anne van der Veer

Een revalidatiecentrum is een veilige, volledig aangepaste omgeving. Wie er vertrekt en weer op zichzelf gaat wonen, komt ineens in een andere wereld terecht. Eentje die níet volledig is aangepast. En hoe ga je met die enorme stap om? Gelukkig zijn er ervaringsdeskundigen die je op weg willen helpen.

Scouters is een grote online community waar je terechtkunt voor allerlei informatie over hulpmiddelen en tips hoe je kunt (blijven) doen wat je wilt doen. Het team achter het platform bestaat uit mensen met een beperking die zelf hulpmiddelen gebruiken, zorgprofessionals en mantelzorgers. Zwaartepunt voor Scouters ligt bij het vergelijken en beoordelen van hulpmiddelen. Er staan zo’n elfhonderd hulpmiddelen op de website. “Je kunt het zo gek niet bedenken,” lacht Ardy Prins. De 22-jarige is een van de vrijwilligers die meewerken aan het platform. “Het gaat van een simpel knopenhaakje dat je in huishoudwinkels kunt kopen, tot een uitgebreide elektrische rolstoel. Dus echt medische hulpmiddelen, maar ook huis-tuin-en-keukenoplossingen.”

Hondenriem

Ook Evelien Spreitzer (56) en Gijs van den Brink (44) werken mee aan Scouters. “Ik heb daardoor dingen ontdekt die in de basis geen hulpmiddel zijn, maar het wel kúnnen zijn,” legt Evelien uit. “Zo heb ik bijvoorbeeld een magneetje tussen de hondenriem en de halsband van mijn hond, waarmee ik de hond makkelijker kan aankoppelen. Dat is geen medisch hulpmiddel, ik heb het in de dierenwinkel gevonden. Maar het maakt het leven wel makkelijker.” Ze haast zich te zeggen: “Het staat nog niet op Scouters, dat moet nog.”

Sta-functie

Bijna elke week groeit het aantal gepubliceerde hulpmiddelen. Niet voor niets wordt er op dit moment hard gewerkt aan een nieuwe website die het makkelijker moet maken hulpmiddelen te vinden. Gijs kwam als ‘zoeker’ op het platform terecht. “Vorig jaar was ik op zoek naar een elektrische rolstoel met sta-functie,” zegt hij. “Ik heb toen contact gelegd met Scouters, maar zij hadden er geen ervaring mee. Toen ik de rolstoel eenmaal had, werd ik gebeld dat ze mijn ervaringen graag op de website wilden plaatsen. En zo is het voor mij begonnen.”

Scouters (© Anne van der Veer)

Verder helpen

Wat Ardy veel gebruikt, is een helping hand. Dat is een grijper die ook veel gebruikt wordt om kleine prulletjes van de grond te rapen. Hij vertelt: “Die kwam ik tegen op Scouters en gebruik ik nu bijna dagelijks. Om kleding op te rapen, of als mijn sleutels zijn gevallen.” Ook de anderen werden door Scouters verder geholpen. Evelien: “Als redactie komen we zelf hulpmiddelen tegen die we gaan testen, maar er zijn ook websitebezoekers (twaalf- tot vijftienduizend per maand, red.) die vragen of wij ervaring hebben met bepaalde dingen. Dat gaan we dan bekijken en soms zit er iets bij dat voor mij ook handig is. Door iets voor een ander uit te zoeken, help je ook jezelf.”

Inclusiviteit

“Op die manier dragen we zelf ook bij aan de inclusiviteit van de maatschappij,” vindt Gijs. “Inclusie is niet iets dat anderen voor je moeten doen. Je kunt heel veel zelf regelen, je moet uitgaan van je eigen kracht. Ik heb een tijd in een zorginstelling gewoond, daar vond tachtig procent van de mensen zichzelf zielig. Slechts een kleine groep zet een stap verder en kijkt naar mogelijkheden om zo zelfstandig mogelijk te leven. Met Scouters willen we daar ook iets aan veranderen.” Evelien knikt: “Als je die ik-ben-zielig-mindset hebt, hóóp ik dat je op onze website terechtkomt. Die is zo opgebouwd dat er misschien toch een zaadje geplant wordt dat je niet zielig bent en dat je toch dingen gaat proberen die je anders niet zou hebben gedaan.” Al lukt dat dan misschien niet met exáct de oplossing die Scouters aandraagt, erkent Ardy: “Ieder mens is anders. Je moet het blijven proberen, misschien met net een andere oplossing dan die voor iemand anders.”

Zelfredzaamheidsradar

Naast de hulpmiddelenvergelijkers, testfilmpjes, keuzehulpen en ik-wilbeters vind je bij Scouters ook de ZelfredzaamheidsRadar: een breed gebruikt instrument om zelfredzaamheid in kaart te brengen. Op vijftien verschillende levensdomeinen - van huishoudelijke activiteiten en aankleden tot contact met anderen en leervermogen - geef je jezelf een cijfer van 1 tot en met 5. En bij elk domein kun je tips, hulpmiddelen en organisaties vinden die je kunnen helpen je score te verbeteren. Niet alleen adviezen van hulpverleners, maar ook van mensen die dezelfde situaties hebben meegemaakt. Ardy: “Het is confronterend als je iets niet meer kan, maar door die radar blijf je niet in dat negatieve hangen. Het biedt meteen praktisch perspectief.”

 

Meer weten over Scouters? Kijk op scouters.nl of zelfredzaamheidsradar.nl

Altijd op de hoogte blijven?