Honda onthult bijzondere balansrolstoel

Het Japanse Honda pakte tijdens de Japan Mobility Show uit met een hulpmiddel dat lijkt op een combinatie van een stoel en een Segway. Volgens het bedrijf kan de ‘rijdende zetel’ een oplossing bieden voor mensen met mobiliteitsproblemen. Dat meldt het Belgische De Tijd.

Honda Uni-One. Foto via Honda

In een filmpje op LinkedIn is te zien hoe de ‘Uni-One’ op een heel intuïtieve manier bestuurd wordt. Niet met de hersenen of ‘mind control’, zoals hier en daar foutief beweerd wordt, maar door het bovenlijf naar voren, links of rechts te laten hellen. Dat werkt ongeveer hetzelfde als bij de bestaande balansrolstoelen. Ingebouwde sensoren detecteren die gewichtsverandering en sturen de door een batterij aangedreven stoel vanzelf de juiste richting uit.

Beurs
Honda demonstreerde het toestel afgelopen week op de Japan Mobility Show, een grote beurs rond nieuwe mobiliteitsoplossingen. Het bedrijf wil de Uni-One in de markt zetten als oplossing voor minder mobiele mensen die niet in staat zijn om hun handen te gebruiken om zich voort te bewegen.

Prototype
Voorlopig heeft Honda alleen prototypes. Volgens de nieuwssite Inside EVs zal het hulpmiddel in 2025 commercieel gelanceerd worden in Japan en de VS in een leaseformule. Goedkoop is de rijdende zetel niet. De nieuwssite heeft het over een maandelijks bedrag van 120.000 yen of zowat 750 euro.

Op de hoogte blijven van de nieuwste hulpmiddelen? Neem een voordelig abonnement op Support Magazine:

(Bron: De Tijd)

Geef een reactie