Hoe vergaat het paralympisch kampioen Oscar Pistorius na 10 jaar in gevangenis?

Op 14 februari 2013 schoot ‘Blade Runner’ Oscar Pistorius zijn vriendin Reeva Steenkamp dood. De Zuid-Afrikaanse atleet, die tijdens de Olympische Spelen in 2012 de eerste sprinter met geamputeerde benen was die met protheses meedeed, werd veroordeeld tot een jarenlange celstraf. De Provinciale Zeeuwse Courant beschrijft hoe het hem vergaat na precies 10 jaar in de gevangenis.

Oscar Pistorius in betere tijden. Foto via Flickr/Jim Thurston

De inmiddels 36-jarige Pistorius beweert tot op de dag van vandaag dat hij Steenkamp in diens eigen huis in Pretoria aanzag voor een inbreker en daarom vier kogels afvuurde door de badkamerdeur. Het Zuid-Afrikaanse fotomodel overleed korte tijd later.

Volgens politieonderzoek waren er tussen Pistorius en Steenkamp al langer spanningen. Er zou onder meer sprake zijn geweest van jaloezie en meerdere ruzies, waar verschillende buren getuige van waren. In de rechtbank hield Pistorius vol dat het een vergissing was, maar de conclusies uit het onderzoek hielpen hem niet in zijn verdediging.

Celstraf loopt steeds verder op
In het eerste vonnis van september 2013 werd de meervoudig paralympisch kampioen veroordeeld tot vijf jaar cel. De aanklager ging daartegen in beroep en twee jaar later, na herziening van het bewijsmateriaal, vernietigde het Hooggerechtshof die veroordeling en sprak het een nieuw vonnis uit. Pistorius werd schuldig bevonden aan moord en zijn straf werd verhoogd naar een gevangenisstraf van zes jaar.

Daar bleef het echter niet bij. In november 2017 verhoogde het Hooggerechtshof, na nog meer beroepen, zijn gevangenisstraf definitief tot 13 jaar en vijf maanden. Nu, tien jaar later, heeft de voormalige sprinter voorwaardelijke vrijlating kunnen aanvragen volgens het Zuid-Afrikaanse strafrecht. Dat proces is inmiddels in gang gezet.

Pistorius is een paar maanden geleden overgeplaatst naar een gevangenis in de buurt van de stad waar de ouders van Steenkamp wonen, als maatregel om de ‘dialoog tussen slachtoffer en dader’ te vergemakkelijken, een essentiële stap naar voorwaardelijke vrijlating. Daarbij vond ook een ontmoeting met vader en moeder Steenkamp plaats. Pistorius moest daarmee instemmen om kans te maken op vervroegde vrijlating.

Familie Steenkamp wil Pistorius niet vergeven
Die samenkomst heeft bij de familie Steenkamp echter alleen maar meer wrok opgeleverd. Barry (80) en June (76) Steenkamp hopen dat Pistorius nooit meer vrijgelaten wordt. Pistorius ‘jammerde als een kind’, maar bleef ontkennen dat hij Reeva opzettelijk heeft doodgeschoten. In een interview met MailOnline stellen de ouders dat ze Pistorius aanvankelijk wilden vergeven voor de moord op hun dochter, maar aangezien hij nog altijd weigert toe te geven dat hij expres de trekker overhaalde, zijn ze nu fel tegen vervroegde vrijlating.

Lees het artikel verder via de website van PZC.

Word nu abonnee van Support Magazine en krijg de Vakantie-editie 2023 gratis:

  2 comments for “Hoe vergaat het paralympisch kampioen Oscar Pistorius na 10 jaar in gevangenis?

Geef een reactie