Hoe maak je een woning rolstoelvriendelijk?

4 december 2019 - Redactie Support Magazine

Op 3 december publiceerde de Alliantie VN-verdrag een schaduwrapportage, waaruit blijkt dat de positie van mensen met een beperking in Nederland de afgelopen jaren is verslechterd. Volgens het document is een van de grootste problemen het tekort aan betaalbare aangepaste woningen. Een van de voorstellen van dit rapport is om de komende jaren extra aangepaste woningen erbij te bouwen. Er is echter ook nog een andere oplossing. Al bestaande woningen kunnen namelijk ook aangepast worden, zodat ze geschikt worden voor mensen met een beperking, bijvoorbeeld voor rolstoelgebruikers. Maar hoe maak je een woning eigenlijk rolstoelvriendelijk?

Als je afhankelijk bent van een rolstoel of scootmobiel, dan ervaar je de nodige ongemakken wanneer je huis niet op je behoeftes is berekend. Ogenschijnlijk eenvoudige handelingen zoals je huis binnengaan, je verplaatsen binnen je woning of zelfstandig een maaltijd bereiden kunnen enorm lastig worden. Met een aantal aanpassingen kan je deze hinder echter flink beperken, of in elk geval de meest voorkomende ongemakken wegnemen.

Laat een traplift aanleggen

Als je van een rolstoel afhankelijk bent, is het ideaal als in je woning zoveel mogelijk gelijkvloers is. In het ideale geval bevinden je woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer zich op dezelfde verdieping. Dat scheelt je dagelijks een hoop moeite. Woon je echter in een woning met meerdere verdiepingen (zoals die smalle en hoge panden waar Amsterdam bekend om is)? Laat dan een traplift installeren. Je wilt immers alle plaatsen in je eigen huis kunnen bereiken. Bovendien is het een stuk goedkoper om een Amsterdamse klusjesman een traplift te laten installeren, dan om een aanbouw te laten aanleggen of naar een gelijkvloerse woning te verhuizen.

Denk om de drempel

Voor mensen die dagelijks met de rolstool of scootmobiel hun huis in en uit gaan, kunnen drempels een lastig obstakel vormen. Daarom kan je het beste je drempels door een klusjesman of vloerenexpert laten weghalen. Hierdoor wordt je vloeroppervlak een stuk egaler. Mocht je jouw drempels niet kunnen of willen verwijderen, dan zijn er nog andere mogelijkheden om de hinder te beperken. Zo kan je bijvoorbeeld scheggen of aluminium oprijplaten laten plaatsen.

Verlaag je keuken

Wie ondanks zijn beperking graag culinaire hoogstandjes op tafel zet, kan zijn keuken laten aanpassen. Voor mensen in een rolstoel, zitten het aanrecht en de gootsteen vaak te hoog. Zorg daarom voor een verlaagd werkblad. Verder is het ook handig om een hittebestendig aanrecht naast de oven te laten plaatsen. Zo hoef je namelijk niet onnodig met hete ovenschalen te sjouwen.

Een comfortabele woonkamer

Het is niet gemakkelijk om met een rolstoel door dik tapijt heen te rijden, aangezien dat de nodige weerstand biedt. Daarom kan je beter gaan voor stevig parket of laminaat. Verder kan het vanuit een rolstoel soms lastig zijn om bij de schakelaars of thermostaat te komen. Je kan deze daarom extra laag laten plaatsen, zodat je er makkelijk bij kan. Als alternatief kan je vragen of de monteurs een nest thermostaat installeren, die je simpelweg met je smartphone kan bedienen.

Een praktische badkamer

Als je van een rolstoel afhankelijk bent, zijn glij- en valpartijen in de badkamer wel het laatste waar je op zit te wachten. Daarom kan je hier beter niet te veel aan het toeval overlaten. Badkuipen zijn voor rolstoelgebruikers vaak onpraktisch. Je kan deze dan ook beter laten vervangen door een inloopdouche, met ingebouwde klapstoel en handgrepen. Ook je toilet kan je van steunarmen voorzien voor optimale ondersteuning. Daarnaast kan je hier ook verstelbare zitjes opzetten, zodat je eenvoudig de juiste zithouding kan creëren. Naast veiligheid heb je in je eigen huis immers ook behoefte aan comfort.

(Bron: advertorial)

Altijd op de hoogte blijven?