Hoe financier je een autoaanpassing?

Op technisch gebied is qua autoaanpassingen nagenoeg alles mogelijk. Je kunt tegenwoordig met een paar vingers een bus besturen via een joystick. Maar aan dit alles hangt wel een fors prijskaartje en de vraag is: wie kan dat betalen?

“Waar we jaren geleden alleen een vrijblijvende offerte maakten, voorzien we nu mensen al in een vroeg stadium van kennis over wat er mogelijk is en waar je kunt informeren voor een eventuele vergoeding,” vertelt Ans van den Broek van Bever autoaanpassingen. “Het is namelijk de laatste jaren steeds moeilijker geworden om een aangepaste auto of bus vergoed te krijgen. De vraag die wij meestal als eerste stellen aan mensen die (weer) willen autorijden is of zij werk hebben of studeren, want in dat geval is het mogelijk om de weg naar UWV in te slaan.”

Indien de persoon niet werkt of studeert, kan hij of zij een aanvraag indienen bij de Wmo, toch? “Ook bij gemeenten worden de vergoedingen steeds minder. Wanneer je een aanvraag doet als gezin, waarvan een van de kinderen een beperking heeft, dan wil de gemeente nog weleens de aanpassingen vergoeden. Maar als het gaat om zelf rijden of om een aangepaste auto voor de partner, dan komt de gemeente al snel met het collectief vervoerssysteem als goedkoopst adequaat.”

Vroeger had je als laatste optie nog de fondsen. Ans knikt. “Inderdaad. Als UWV of de gemeente niet bereid waren te vergoeden kon je altijd nog verschillende fondsen aanschrijven, zoals de Ango. Maar helaas bestaan deze niet meer. Wat we nu zien is dat mensen via crowdfunding hun aangepaste auto proberen te financieren. En soms lukt dat.”

Wil je meer informatie over de financiering van autoaanpassingen? Je kunt het gehele artikel vinden in de nieuwe editie van Support Magazine, waar je een gratis proefnummer van aan kunt vragen. Meteen een abonnement nemen kan natuurlijk ook!

  6 comments for “Hoe financier je een autoaanpassing?

 1. Marga
  2 juni 2017 at 22:48

  Helaas mag elke gemeente z’n eigen Wmo beleid voeren, inclusief het vragen van eigen bijdragen.
  Vroeger kon je in onze gemeente tot een maximum van 7500,- krijgen voor de aanpassingen, eens in de 7 jaar. Nu nog steeds, maar betaal je een eigen bijdrage die er op neer komt dat je het in 7 jaar uiteindelijk zelf betaalt. Daarom zien veel inwoners er van af.

  • Thea
   10 juli 2017 at 15:52

   Klopt, het is een verkapte lening geworden voor alle hulpmiddelen die je aanvraagt.
   Maar wat ik niet begrijp dat er in eigen bijdrages zoveel verschil zit per gemeente, in de ene gemeente betaal je de hoofdprijs en in andere gemeentes wordt het gewoon vergoed en krijg je het hulpmiddel met een vaste bijdrage, niet inkomens afhankelijk, er wordt dus nog teveel onderscheidt gemaakt.
   Een wet is een wet en deze moet overal gelijk zijn waar je ook woont.

   Iemand advocaat/of kent de kleine lettertjes, om dit eens voor ons uit te zoeken.

 2. Jo
  20 juni 2017 at 20:34

  Ik heb op dit moment een oude aangepaste bus (ik rij zelf). Een nieuwe gaat 60.000 euro kosten. De helft daarvan betreft de aanpassingen. Mijn gemeente begint niet aan auto aanpassingen. Maakt voor mij niets uit want die 30.000 voor de auto zelf, heb ik ook niet.

  • Marga
   24 juni 2017 at 23:33

   klopt, zelfs een 2e hands is nauwelijks te betalen. Daarom was ik ook zo vreselijk kwaad om die milieuzones. Natuurlijk willen mindervaliden best een nieuwere bus aanschaffen, maar waarvan?
   Toen Rutte riep “koop die nieuwe auto” riep ik tegen de tv “Graag meneer Rutte. Waarvan meneer Rutte”.
   Asociale bestuurders.

 3. Mirjam
  26 juni 2017 at 16:10

  Ik heb mijn bus voor 40 duizend bij elkaar gekregen door zelf te sparen, sponsors te zoeken, en allerlei hand en spandiensten die ik zelf heb verricht en die me geld op hebben geleverd. Het was een lange adem maar ik ben bijv ook al jaren niet meer op vakantie geweest en heb mijn vakantiegeld toen ook altijd weggezet. dus waar een wiel is is een weg en niks is onmogelijk. Maar ik vind wel dat je zelf er ook wat voor moet doen.
  Ow ja en je bus allrisk laten verzekeren als je dat niet doet en hij word gestolen dikke vette pech dan. En ik heb dat wel laten doen en er een alarmsysteem in laten bouwen.

 4. Jan
  26 november 2019 at 07:26

  “Vroeger had je als laatste optie nog de fondsen. Ans knikt. “Inderdaad. Als UWV of de gemeente niet bereid waren te vergoeden kon je altijd nog verschillende fondsen aanschrijven, zoals de Ango. Maar helaas bestaan deze niet meer. ”
  Dit klopt niet! Er zijn nog steeds fondsen die je kunt aanschrijven om bij te dragen in de aanschafkosten van een aangepaste of aan te passen auto. Wat vaak niet kan is dat een particulier dat zelf doet, maar daarvoor kun je naar een MEE vestiging in je regio. Een MEE vestiging vinden doe je via: https://www.mee.nl/mee-locator

Geef een reactie